Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 4. péntek
Boldog névnapot Borbála, Barbara nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A gyilkosság - DVD (12)
Kubrick, Stanley - A gyilkosság - DVD (12)
Kubrick, Stanley
A gyilkosság - DVD (12)

kiadó: Kultúrbarlang - Fantasy Film
cikkszám: 11171221
ISBN: 5999546336320
megjelenés: 2013-01-01
Utolsó darab!
Akciós ár: 490 Ft
Régi ár: 990 Ft
 
Leírás:
A kiadvány a Kultúrbarlang által indított ARS LONGA MESTERFILMEK 8. darabja.

"A gengszter és a művész egykutya az emberek szemében" - hangzik el Stanley Kubrick első hollywoodi filmjében, aki ezzel a rafinált rablástörténettel bizonyíthatta be rátermettségét a filmgyártás (al)világában. A los angeles-i lóversenypálya pénztárát merész akcióval kirámoló bűnözőhős válogatott szakember-gárdája élén korábban példátlan bűntettet hajt végre - ám hiába a hajszálpontosan kidolgozott terv és a profi munkatársak, a könyörtelen véletlenek és kiszámíthatatlan szenvedélyek ezúttal is keményebb ellenfélnek bizonyulnak minden hatóságnál. A korai Kubrick-filmekre jellemző alapkonfliktus, amely a deviáns egyén és a kontrolálhatatlan események szembeállítását helyezi középpontba (Dr. Strangelove, Lolita, Spartacus), tökéletes befogadó műfajra talál a kockázatos rablásokra építkező heist-filmben: a nagy dobásról szóló izgalmas bűnügyi történetben a rendező nem csak a korabeli film noirok hagyományosan sötét társadalmi látleletét mutatja be, de a tökéletességre törekvő művészi munkamódszerét fenyegető veszélyekről is vall.

A cselekményvezetésében, karakterrajzaiban és látásmódjában csupán a gengszter-noir klasszikusaihoz (Kísért a múlt, Gyilkosok) fogható Gyilkosság az 50-es évek egyik legkiválóbb bűnügyi filmje, amelynek forgatókönyvét a korszak első számú krimiírója, Jim Thompson (Svindlerek, A gyilkos bennem) jegyzi. Az alig 28 esztendős Kubrick már álomgyári belépője idején a legjobb alkotótársak kiválasztására törekedett, Thompson bravúros párbeszédeit a műfaj olyan emblematikus színészei közvetítik, mint Sterling Hayden (Aszfaltdzsungel) vagy Elisha Cook (A máltai sólyom), a lenyűgöző látványvilág pedig a világhírű Lucien Ballard (Laura, Vad banda) operatőri munkáját dicséri. Egyszerre örökérvényű műfaji remekmű és különösen erőteljes művészi önvallomás: a Gyilkosság helye ott van a Keresztapa, a Bonnie és Clyde és a Szemtől szemben mellett a szerzői gengszterfilmek piedesztálján.

(Varró Attila 2013)

Tulajdonságok:
Eredeti cím: The Killing
Gyártási év: 1956
Nemzetiség: usa
Játékidő: 81 perc
Hangsáv: angol
Felirat: magyar
Képarány: 1,66:1
Rendező: Kubrick, Stanley
Főszereplők: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román