Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 29. vasárnap
Boldog névnapot Taksony nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A nő illata - DVD (12)
Risi, Dino - A nő illata - DVD (12)
Risi, Dino
A nő illata - DVD (12)

kiadó: Mokép - Kultúrbarlang
cikkszám: 11171223
ISBN: 5996357345381
megjelenés: 2013-01-01
Utolsó darab!
Ár: 1990 Ft
 
Leírás:
A kiadvány a Kultúrbarlang által indított ARS LONGA MESTERFILMEK 10. darabja.

Az olasz mozgóképgyártás lehet, hogy a negyvenes évek neorealizmusa idején ostromolta a filmművészet csúcsait, de hogy a hatvanas-hetvenes években lopta be magát a nézők szívébe, az egészen bizonyos. Címeket sorolok: A matador, Előzés, Szörnyetegek, A tigris, Egy remete Rómában, Tündéri nők, Cicababák, Olcsó regény, Első szerelem. És színészek nevét: Gassman, Tognazzi, Manfredi, Sordi, valamint a "tündéri nőkét": Loren, Cardinale, Vitti, Muti. Ilyen színészcsapattal könnyű volt sikert kovácsolni. A magyar mozikban is telt házakkal futottak az olasz sikerfilmek. Egy korabeli népszerű filmjük címét variálva: a filmhíradó után "indult útjára a gyönyör", azaz a móka, a nevetés, a szórakozás. Az olasz mozi abban volt nagy, hogy egyszerre tudott kacagtatni és sirattatni. Éppen úgy, mint ez a film, A nő illata.
A matuzsálemi kort megért Dino Risi forgatta, akinek a rendezői munkássága igen szorosan összekapcsolódott Vittorio Gassmanéval. Tizenöt egész estét betöltő játékfilmben dolgoztak együtt. Ezt a filmet 1974-ben készítették; akkor mindketten pályafutásuk csúcsán álltak. Egy regény szolgáltatta a kiindulópontját, Giovanni Arpino munkája, aki nem volt egészen ismeretlen a filmesek világában: ő írta Fellininek a Doktor Antonio megkísértése című epizódot a Boccaccio 70 című négyrészes produkcióban.
Balázs Béla írja valahol, hogy a filmvásznon biztosan hat az érzelmekre a kisgyerek, a kiskutya és a vak ember. A némafilm esetében igaza lehetett, de hogy a Gassman által megformált nem-látó egykori katonatiszt a zsebkendőnkre hatna - az nem igaz. Egy teljes életet élő és azt folytatni is akaró javakorabeli férfi áll a történet középpontjában. Ő kísérteti el magát a melléje adott kiskatonával északról délre, Torinóból Nápolyba. Egy érzelmi road-movie ez a film. Hogyan válik a férfias tartású, kőkemény jellemű, néha már-már gonosz, fogyatékkal élő emberből egész ember, teljes ember, aki végül elfogadja egy másik lény segítségét. Nem a kis tisztiszolgáét, hanem egy gyönyörű, szerelmes ifjú lányét.
Ilyen csak a mesében van - mondhatják a hitetlenkedők. Nos, az olasz filmesek éppen ebben voltak nagyok. Elhitették, hitelessé tették azt is, ami látszólag a fantázia birodalmába tartozik. Mert Agostina Belli gyönyörű szép, noha ezzel az adottságával nem csinált akkora karriert, mint például Ornella Muti.
A sztár ebben a filmben mindenképpen Vittorio Gassman. Talán más olasz színész nem is játszhatta volna el ezt a szerepet így, illetve eljátszhatta volna - hiszen Al Pacino megtette bő másfél évtizeddel később, és Oscart is kapott érte -, de nem ilyen férfiasan. Egy ember, aki nem hagyja legyőzni magát a sors által. Egy ember, aki még szeretni is megtanul. Ha nem is egyedül, de ez semmit sem változtat azon, hogy Gassman valóban tigris volt a filmvásznon. Nem is jött utána senki, aki ezeket a szerepeket így eljátszhatná.
Nekünk sincs más dolgunk, mint a szívünkre hallgatni, és követni a nő illatát. A tetejébe mi legalább gyönyörködhetünk is Agostina Belli bájaiban.
(Kelecsényi László 2013)

Tulajdonságok:
Eredeti cím: Profumo di donna
Gyártási év: 1974
Nemzetiség: olasz
Játékidő: 99 perc
Hangsáv: magyar / olasz
Felirat: magyar
Képarány: 1,78:1
Korhatár: 16 év
Főszereplők: Alessandro Momo, Vittorio Gassman
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román