Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 30. hétfő
Boldog névnapot András, Andor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Utcák alatti utcák
Gí - Kárpáti Kamil - Utcák alatti utcák
Gí - Kárpáti Kamil
Utcák alatti utcák

kiadó: Stádium
cikkszám: 11171509
ISBN: 9786155198182
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 7900 Ft
webes rendelés esetén: 7110 Ft
 
Leírás:
Van egy különleges hely, egyedülálló a világon: Velence (már-már a Mű maga) – ahová férjemmel, Kárpáti Kamillal sokszor eljutottunk s annyira megszerettük -, ahol a víz az alapelem, a lét formája: prima matéria (elsődleges anyag), ahogy Arisztotelész nevezte.

Ám a primátusán túl van a víznek a fotós számára sokkal fontosabb, fotózható funkciója is: tükör . Cocteau Orfeusz ában a tükrön keresztül jutunk a halálba, Velencében a víztükör életet összegez: mindent láthatóvá tesz a múltból, jelenből, jövőből. Velence víztükre a XX. századi modern művészeti izmusok konkrét összefoglalója. Ámulatunkra, kifogyhatatlan örömömre, mint kiterített mappa, a képzőművészetek egész tárházát hordozza magában. Tükröződései: szürrealitások a javából, de megtalálom az impresszionizmus, az expresszionizmus, a Dada, sőt az absztraktok egymással fantasztikusan keveredő formajegyeit is.

A fotós a múlt században a pillanat megörökítésekor a festészetet vette irányadónak. A rohamosan fejlődő technika térnyerése során (mint a festészetben is az izmusokkal beköszöntő sok új eljárás: pl. csurgatás, frottírozás stb.) hamar elfogadottá vált a belerajzolás, belefestés a fotóba, az egymásra fényképezés, s úgyszólván minden trükközés. A festészet életem része, s ez látásmódomat is meghatározza: képeimre éppúgy jellemző az elmosódott kontúr, mint a tű-él. A fotó élessége vagy letompítása gyakran egyaránt döntő érték ott, ahol a színek árnyalatai az elfolyó formákig érzelmi, hangulati eszközeim a kép benső tartalmainak kifejezésére. A víztükrözéses fotóknál szinte kivétel nélkül élek az utólagos fejéről talpára állítás eszközével.

Utcák alatti utcák - Velence Csakhogy a festői látásmód mellett szemszögem sajátja: az újra és újra rácsodálkozás a természetre, mint magában is zseniális alkotóra és alkotására. A természet arra az alázatra figyelmeztet, mely nélkül vagy ellenében műalkotás nem születhet. Ráirányítja a figyelmet, hogy milyen kevesek vagyunk mi, emberek, modernkedve is mennyire felszínesek! Minden szinten ez a felszínesség, a "csevej" (mobiltelefon, tévék, rádiók, internet mértéktelen használatának leromboló hatása) jellemzi korunkat. Az elmélyülésre, gondolkodásra képtelenség, nem utolsó sorban pedig a költészetnélküliség öncsonkító korát éljük. (A költészetet nemcsak irodalmi értelemben veszem, hanem társadalmi méretekben, a mindennapok szintjén.) A "költői" (azaz: amikor valami több önmaga pillanatnyi jelentőségénél) kiiktatódását saját életünkből most éljük meg.

Az igazi művészet az, amely szabadon közlekedik (Jákob lajtorjáján) az ember és az Isten (vagy bárhogy is nevezzük, szólítjuk) között. Oda-visszaútja maga az alkotás: a művészet.

Tulajdonságok:

terjedelem: 160 oldal

borító: keményfedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román