Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 20. szerda
Boldog névnapot Fábián, Sebestyén nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Keynes és Hayek - Az összecsapás, amely meghatározta a modern közgazdaságtant
Wapshott, Nicholas - Keynes és Hayek - Az összecsapás, amely meghatározta a modern közgazdaságtant
Wapshott, Nicholas
Keynes és Hayek - Az összecsapás, amely meghatározta a modern közgazdaságtant

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11172226
ISBN: 9789633383568
megjelenés: 2014-01-01
Utolsó darab!
Ár: 3900 Ft
webes rendelés esetén: 3510 Ft
 
Leírás:
John Maynard Keynes a jóléti állam atyja, Friederich August Hayek a szabad piac prófétája és a klasszikus liberális közgazdaságtan védelmezője. Kinek volt igaza, Keynes-nek vagy Hayeknak? Ez a könyv nem tesz kísérlet arra, hogy megválaszolja ezt a közgazdászokat és politikusokat nyolcvan éve megosztó kérdést, de a két férfi életútját és munkásságát bemutatva megismertet bennünket ezzel az alapvető vitával, amely mind a mai napig elválasztják a liberális és konzervatív nézeteket.

Keynes és Hayek egyetértett a Versailles-i Békeszerződés hiányosságainak megítélésében; mindketten bár különböző módon, de előre látták a nemzeti szocialista zsarnokság eljövetelét és megjósolták Hitler hatalomra jutását. Az 1930-as évek nagyobbik részében a közgazdaságtan jövőjéről vitatkoztak. Nem sok idő elteltével nézeteltéréseik kiterjedtek az állam szerepére is, illetve arra, hogy milyen veszéllyel jár az egyéni szabadságjogokra, ha az állam beavatkozik a piaci folyamatokba. A vita, amely heves volt és személyeskedéstől sem mentes, lassanként vallásháborúra kezdett hasonlítani. Amikor az 1929-es tőzsdei összeomlás következtében beköszöntött a Nagy Gazdasági Világválság, a két férfi homlokegyenest eltérő gyógymódot ajánlott arra, hogyan lehetne a megrendült világgazdaság egészségét helyreállítani. Bár végül ők ketten megállapodtak abban, hogy miben nem értenek egyet, elszánt tanítványaik folytatták a kemény csatározásokat még jóval azután is, hogy a két férfi már eltávozott az élők sorából.

A kötet végigkíséri a két közgazdász-óriás életét és párhuzamos pályáját. Lefegyverzően érdekes olvasmány nem csak közgazdászoknak, de azoknak is, akiket érdekel a 20. századi történelem - a könyv kitér a 2008-ban kirobbant válságra és az azóta történekre is.

A kötet Felcsuti Péter értő tolmácsolásában kerül a magyar olvasókhoz.

Felcsuti Péter bankszakember, pályafutása első szakaszában a jegybank devizaterületén dolgozott, a rendszerváltást követően egészen 2010 végéig az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Ebben a minőségében hosszú időn keresztül a Bankszövetség elnökségének tagja, alelnöke, illetve 2008-2009-ben elnöke. Visszavonulását követően szakmai könyvek fordításával, tanítással és roma felzárkóztatási programok szervezésével foglalkozik.

Nicholas Wapshott újságíró, író, többek között a Ronald Reagan and Margaret Thatcher: A Political Marriage című kötet szerzője. Korábban a The Times szombati száma és a New York Sun felelős szerkesztője. New Yorkban él.

"Kétlem, hogy bárki - akár Keynes, akár Hayek híve, akár el nem kötelezett - úgy el tudja olvasni Wapshott könyvét, hogy nem tanul semmi újat." (The New Yorker)

"Az egyetlen könyv, amely magyarázatot ad a napjainkban az utcán dúló vitára: szabadság a gazdaságban, vagy kormányzati beavatkozás?" (Newsweek)

"Lebilincselő." (The Huffington Post)

"Gyakorlatilag minden oldala izgalmas; és még a hivatásos közgazdászok is információkkal gazdagodnak." (National Review)

Tulajdonságok:

terjedelem: 306 oldal

borító: puhafedelű

fordította: Felcsuti Péter
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román