Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az iszlám fundamentalizmus - Gyökerek és elágazások Mohamedtől az al-Qá'idáig
Simon Róbert - Az iszlám fundamentalizmus - Gyökerek és elágazások Mohamedtől az al-Qá'idáig
Simon Róbert
Az iszlám fundamentalizmus - Gyökerek és elágazások Mohamedtől az al-Qá'idáig

kiadó: Corvina
cikkszám: 11173483
ISBN: 9789631361995
megjelenés: 2014-06-02
Utolsó darab!
Ár: 4200 Ft
webes rendelés esetén: 3780 Ft
 
Leírás:
Az iszlám fundamentalizmus mindaddig aktuális marad, amíg az iszlám világának permanens válsága fennmarad. A fundamentalizmus természetesen nem mai jelenség, valójában az iszlám kialakulásától kezdve elválaszthatatlan attól. Lényege szerint válságjelenségről van szó, amely társadalmi krízis idején jelentkezik, s az iszlám strukturális azonosságát fenyegeti. Ilyenkor az iszlám ortodoxia védelmében különböző erők a próféta és „társai” tanításainak a fölmutatásával megpróbálják visszaállítani a kezdetek ideális állapotát, s indítanak egy retradicionalizálási folyamatot. Ez az iszlám fundamentalizmus kulcsfogalma. A modellt maga Mohamed dolgozta ki először, majd ezen a „fundamentumon” jött létre az iszlám társadalom egyedülálló jellegzetessége: a teokratikus közösség hegemóniája a birodalmak szokásos dinasztikus politikai hatalomgyakorlásával szemben. A továbbiakban e két szereplő harca nyomta rá a bélyegét az iszlám történetére. A mohamedi modellre támaszkodó fundamentalista mozgalmak a kháridzsita mozgalomtól kezdve rekurrens folyamatként értelmezhetők, amelyek eszmei arzenálját a 11. század után mindinkább domináns neohanbalizmus szolgáltatta. Az iszlám fundamentalizmus forgatókönyve a múlt század kilencvenes éveitől változott meg. Korábban ezeket a mozgalmakat alapvetően az iszlámon belül lehetett értelmezni. A legutóbbi két évtized fejleményeinek azonban immár alig van közük az eredeti iszlám gyökerekhez. Itt már politikai mozgalmakról van szó, amelyek nem annyira az iszlám, hanem a globalizáció kihívására próbálnak válaszolni. Ezeknek az új fejleményeknek az értelmezésére minőségileg más elméleti modellt kell kidolgozni.

A könyv első része egyrészt történeti-vallástörténeti elemzéseket tartalmaz a klasszikus fundamentalizmus mozgalmairól, másrészt értelmezi az utóbbi húsz év iszlamista áramlatainak ideológiáját.
A könyv második része alapvető forrásszövegeket tartalmaz, a klasszikus és a modern mozgalmak nélkülözhetetlen dokumentumait.

Tulajdonságok:

terjedelem: 488 oldal

borító: keménytáblás

sorozat: Keleti források
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román