Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. július 30. péntek
Boldog névnapot Judit, Xénia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Akik a magyar királyi csendőrséget 1919 és 1945 között vezették
Szakály Sándor - Akik a magyar királyi csendőrséget 1919 és 1945 között vezették
Szakály Sándor
Akik a magyar királyi csendőrséget 1919 és 1945 között vezették

kiadó: Magyar Napló - VERITAS Történetkutató Intézet
cikkszám: 11174107
ISBN: 9786155465031
megjelenés: 2014-07-04
Nincs készleten
Ár: 3900 Ft
webes rendelés esetén: 3510 Ft
 
Leírás:
A magyar királyi csendőrséget az 1881. évi II. és III. törvénycikk hozta létre a Magyar Királyság területén, megszüntetéséről az 1945. 1690/1945. M. E. évi számú miniszterelnöki rendelet intézkedett. A korszak Európájának egyik legtekintélyesebb, legjobb felderítési mutatóival rendelkező, katonailag szervezett közbiztonsági őrtestülete megszűnt létezni.
A testület megszüntetését követő közel hét évtized alatt mindössze csak néhány olyan, szakmailag értékelhető munka született, amely a történésztől elvárható „harag és elfogultság” nélkül vizsgálta a volt magyar királyi csendőrség történetét. Arról azonban csak keveset tudni, hogy vajon kik is vezették, irányították ezt, a szakmailag méltán híres – és 1945 után csak „hírhedtnek” nevezett – közbiztonsági őrtestületet.
Az 1919 utáni közel negyed század alatt a csendőrség törvényileg engedélyezett létszáma 12 ezer fő volt – amely létszám az 1938 és 1941 közötti területi visszacsatolások után pár ezer fővel emelkedett – s azon belül 600 fő volt a tiszti állomány létszáma. Ennek a 600 főnek egy még vékonyabb rétegét alkotta a vezetői „réteg”, amely általában 15-20 főt jelentett egyidőben. S kik voltak ők? Melyek voltak a vezetői beosztások?
Erre a kérdésre ad választ a kötet, amely a korszakban vezetői beosztást betöltött 127 csendőrségi személy életútja, személyes adatai alapján vizsgálja a kérdésre adandó választ: kik is voltak ők?
A munka, a vezetői beosztások meghatározását követően az azt betöltött 127 személyt „azonosította” majd közel tíz esztendei levéltári és könyvtári kutatás, interjúk készítése alapján rajzolta meg a képet.
A kötet első része a személyes adatok – születési, halálozási adatok, szülők foglalkozása, iskolai végzettség, nyelvismeret, katonai, illetve/és csendőri pályafutás, 1945 utáni sors, családi viszonyok, stb. – elemzése után ad átfogó képet a csendőrség felső vezetéséről és cáfolja a köztudatba velük kapcsolatban élő képet.
A történelmi-statisztikai elemzés után következő két részből az első valamennyi, a vizsgálatba bekerült személy rövid életrajzát közli - a korábban elemzett adatok közreadásával és fotóval -, míg a befejező rész a vezetői beosztások mindegyikét megadja, az azokat betöltő személyeket pedig kronológiai sorrendben sorakoztatja fel beosztások szerint.
A kötet egy olyan XX. századi magyar archontológiamű, amely a két világháború közötti korszak történetével foglalkozók számára megkerülhetetlen.

Tulajdonságok:

terjedelem: 320 oldal

borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román