Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 26. hétfő
Boldog névnapot Dömötör nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A kép nem jeleníthető meg: 11174725.jpg
Katona Tamás - Szász Zoltán (szerk.)
Hegedüs Sándor, a százkezű politikus (Tanulmányok, dokumentumok)

kiadó: Argumentum
cikkszám: 11174725
ISBN: 9789634467151
megjelenés: 2014-08-28
készlet: Nincs készleten
Ár: 4500 Ft
webes rendelés esetén: 4050 Ft
 
Leírás:
Hegedüs Sándor (1847–1906) a 19. század második felének és a 20. század első éveinek – mára sajnálatosan elfeledett – kiemelkedő személyisége, neves publicistája és ismert politikusa volt. Halálakor azt írta róla Mikszáth Kálmán: „a százkezű ember halt meg itt, … aki valamennyi kezével dolgozott, soha se pihent, mert soha el nem fáradt, egy percre meg nem állt, mindig sietett.”
A jelen kötet a véletlennek köszönheti megjelenését. Hatvan évig rejtette titkait az a hét utazóláda, amelyekkel egykor Hegedüs Sándor, Széll Kálmán kereskedelmi minisztere utazott szerte a világban. Ezekben kaptak helyet azok a dokumentumok, amelyeket lánya, Hegedüs Rózsi (1881– 1947) évtizedeken át gyűjtött, elsősorban az apjáról, ezen túl pedig nem kevéssé családja egészéről. Hegedüs Sándor felesége Jókay Jolán, Jókai Mór unokahúga volt; gyermekei: Rózsi, Sándor és Hegedüs Lóránt, a későbbi pénzügyminiszter. Hegedüs Rózsi unokái, Tőry Edit és Magda ma is élő örökösei ennek a hagyatéknak. Még gyerekek voltak, amikor a második világháború után a lezárt ládák annak a budai háznak a pincéjébe kerültek, ahol Tőry Magda ma is él. A pince renoválása során nyitottuk föl a ládákat, és egykori történész szakosként nem volt nehéz fölismernem a megtalált dokumentumok jelentőségét. Az örökösök jóváhagyásával és megbízásából kezdettől fogva arra törekedtem, hogy e dokumentumok közkinccsé váljanak. Ennek megfelelően a teljes hagyaték rövidesen az Országgyűlés Múzeumába kerül. Törekvésem volt továbbá, hogy a fellelt hagyaték nyomán egy ezt szolgáló kiadvány révén rátereljem a figyelmet Hegedüs Sándor tevékenységében sokoldalú életére és eredményekben vitathatatlanul gazdag munkásságára. Szerencsés körülménynek mondható, hogy a kiadvány létrehozásának tervével megkeresett történészek, a kiadó, valamint a kötetünk megjelenését lehetővé tevő intézmények vezetői (a Magyar Országgyűlés, a Parlament Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a XII. kerületi Önkormányzat) egyaránt pozitívan fogadták kezdeményezésemet. Mindezen tényezőknek köszönhető, hogy a mai kor embere számára Hegedüs Sándor neve és alakja több évtizedes feledés után visszakerülhet a nemzeti emlékezetbe. Hiszem, hogy e kiadvány révén hasznosulhat Hegedüs Sándor életműve, és sokakhoz eljut annak mának szóló üzenete.

Budapest, 2014. január


Kovács László

a kötet kiadásának koordinátora

és a Hegedüs-hagyaték gondozója


Tulajdonságok:

terjedelem: 656 oldal

borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román