Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 30. hétfő
Boldog névnapot András, Andor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A művészet hétköznapjai
Bárány Tibor - A művészet hétköznapjai
Bárány Tibor
A művészet hétköznapjai

kiadó: Szépmesterségek Alapítvány
cikkszám: 11174817
ISBN: 9786155355059
megjelenés: 2014-09-05
Utolsó darab!
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
A kötetben olvasható írások bizonyítják: Bárány Tibor bejelentett lakcímmel rendelkezik mind a filozófia, mind az irodalomkritika birodalmában. Bármelyik címén tartózkodik is éppen, a helyi törvényeket és szokásokat a lehető leggondosabban és legaprólékosabban betartja. Nem esik nehezére. Ellenkezőleg. Mindkét helyen otthonosan mozog. Mindkét lakhelyét - mindkét birodalmat - egyaránt a sajátjának tudja. A különböző világok különböző törvényeit és szokásait nem keveri, nem téveszti. Szerencsésen választott: a helyi szabályozás egyik esetben sem féltékeny vagy kisajátító, hanem kifejezetten nagyvonalú. Megengedi a többes állampolgárságot. (Egy másik kiinduló metafora esetében itt most többnejűség állna.)

Filozófus és irodalomkritikus. Hm. A kérdések szinte maguktól adódnak. A kettő közül melyik a kőfaragó, és melyik a balett-táncos? És rendben van, hogy Bárány a kettőt el tudja választani egymástól, de tudja-e egyszerre is művelni őket? Lehet-e pusztán a táncmozdulatokkal megmunkálni a gránitot, márványt? Vannak-e közös pontjai, törvényei a két birodalomnak? Némely írás egyértelműen az egyik, némely a másik birodalomhoz köthető. Akad azonban az írások között olyan is, mely egyszerre érvényesíti mindkét világ szabályait.

A kötethez mellékelt használati utasítás alapos kritikára szólítja fel az olvasót. Ha listát készítenénk egyrészt arról, mit lehet kifogásolni, másrészt pedig arról, honnan ismerjük fel, ha az összes kifogásunk ellenére mégis Bárány utcájában sétálunk, könnyen lehet, hogy a két lista nagyrészt egybeesne.

(Bezeczky Gábor)


Bárány Tibor (1979) filozófus, kritikus. Doktori disszertációját 2012-ben védte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (Intenzionalitás: szavak, képek, gondolatok). 2001 óta rendszeresen jelennek meg tanulmányai, kritikái; utóbbiak elsősorban az Élet és Irodalom, a Népszabadság, a Jelenkor és a Holmi hasábjain. 2008-ban Junior Prima Díjat kapott „Irodalom” kategóriában.


Tulajdonságok:

terjedelem: 275 oldal

borító: puhatáblás

soorzat: Műút-könybek 016

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román