Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 1. szerda
Boldog névnapot Elza nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Búcsú a parasztságtól III.
Bíró Friderika - Für Lajos - Búcsú a parasztságtól III.
Bíró Friderika - Für Lajos
Búcsú a parasztságtól III.

kiadó: Kairosz - Szabadtéri Néprajzi Múzeum
cikkszám: 11175797
ISBN: 9789636625894
megjelenés: 2014-11-05
Nincs készleten
Ár: 4000 Ft
webes rendelés esetén: 3600 Ft
 
Leírás:
"[…]A frázis-zuhatagok, mint malmok a pokolban, megállás nélkül zubogtak, öntötték a szó-darát. Ismételték százszor meg ezerszer ugyanazt. A hazugság- és gyűlöletbeszéd, mint valami maró savas ömleny, valósággal beborított mindent, beleette magát a közéletbe. Ellepte a három hatalmi ág, a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom működését. Kattogott a gépezet. Ha nem győzte, ha akadályok támadtak, a megszálló hadsereg illetékes szolgálata azonnal közbelépett: gyilkolt, elhurcolt, bebörtönzött. Bárkit, akárkit. Ez a titokzatos háttér-hatalom őrködött a rend felett. Mentséget a kiszemeltek közül senki nem élvezett, senki nem kaphatott. Igaz, nem is nagyon akadt, aki arra érdemes lett volna. Néhány egyházvezetőt, kiváltképpen Mindszenty bíborost és az irodalmi, művészeti, tudományos meg a sportvilág kimagasló nagyságait nem számítva, ennyi silány, sunyi alakot ritkán dobott felszínre a magyar politikai közélet." Ezeket a sorokat írta Für Lajos a "Búcsú a parasztságtól" című trilógia első kötetében arról a sötét korról, ami a parasztság felszámolásához vezetett. A Búcsú a parasztságtól c. trilógia most megjelenő harmadik kötete azokat a válogatott levéltári dokumentumokat vonultatja föl, amelyekből a Történelmi esszé jelentős hányada támaszkodott, és amelyekből építkezett.

Ez a kötet fényképekkel illusztrált forrásgyűjtemény. A budapesti és vidéki levéltárakban őrzött hatalmas, több ezer oldalas iratanyagból válogatott 340 dokumentum hiteles képet ad a korszakban uralkodó általános hangulatról, kollektivizálással járó visszaélésekről, megismerjük az egykori agitációs és népnevelő munka visszáságait, a beszolgáltatások, közterhek igazságtalanságait. A tagosításokról szóló fejezet talán eddig ismeretlen utakra vezeti az olvasót. A kulákokról, a büntető és megtorló intézkedésekről közölt dokumentumok többek számára eddig ismeretlen világot tárnak fel, a korabeli méltánytalan, igazságtalan hatalmi eszközök alkalmazásának következményeiről adnak képet. A forrásgyűjteményt illusztráló fényképek nemcsak közelebb hozzák hozzánk ezt az ismeretlen világot, de talán érthetőbbé is teszik a dokumentumok száraz, egyhangú szövegeit.

A dokumentumgyűjtemény második részét a trilógia Interjúkötetének illusztrációi teszik ki. A válogatott fotódokumentumokból, az archív felvételekből megismerjük az egykori interjúalanyokat, és környezetüket, de a képek a hagyományos paraszti élet egy-egy szép, szomorú pillanatát is bemutatják. A végső búcsú fényképei Für Lajosnak állítanak emléket.

A kötet Für Lajos halálának első évfordulójára jelent meg.

Tulajdonságok:
terjedelem: 524 oldal
borító: keménytáblás
megjegyzés: harmadik kötet


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román