Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 9. csütörtök
Boldog névnapot Natália nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Gábriel éve - ...régi kór árnya felé
Arató András - Gábriel éve - ...régi kór árnya felé
Arató András
Gábriel éve - ...régi kór árnya felé

kiadó: KLubrádió
cikkszám: 11176045
ISBN: 9786155346156
megjelenés: 2014-11-14
Nincs készleten
Ár: 1989 Ft
 
Leírás:
Magyarországnak alaptörvénye van, nem alkotmánya, talán azért, mert az alkotmányhoz jobban illik egy köztársaság, mint egy asztal. A köztársaság az ország nevéből csak egy kicsit tűnt el hamarabb, mint az első köztársasági elnök szobra az ország főteréről. Károlyi hűlt helye közelében megjelent egy remake monstrum, az első világháborús miniszterelnök, Tisza István emlékműve. Egy olyan tárgy, amelyik már az eredeti fölállításakor is sokak szerint anakronisztikus volt. Igaz, az avatásán 1934-ben részt vett az akkori miniszterelnök, a liberalizmussal aligha vádolható Gömbös Gyula.
József Attila jobban járt Károlyinál, mert ő csak egy kicsit odébb csusszant a Duna felé. A csusszanás letarolt egy fél erdőt, ami még azzal a haszonnal is jár, hogy immáron belátni az egész birodalmi főteret. Birodalmi főtér birodalom nélkül. Rákóczi (szobra) nem gyengíti a kutya és annak farka között hierarchikus viszonyról alkotott hagyományos képet, sőt, kiegészíti azzal a tétellel, mely szerint a farok tartja a lovat lovasával együtt.
A viselhető mértékig szocreál Kossuth szobor is átadta helyét a régmúltnak, Horvai sírkőfaragó- és szobrászmester búsulójának.
1956 minősült már ellenforradalomnak, sajnálatos eseményeknek, népfelkelésnek, szabadságharcnak, forradalomnak. Emlékeztetette rá például Lugossy Mária mécsese, de már nem teszi, mert elsodorta az 1944.
március 19. előtti arculat helyreállításának forradalma. Aki esetleg nem tudná: ekkor vesztette el Magyarország azt az önrendelkezési jogát, amivel addig mindig rendelkezett, különösen 1526-tól 1699-ig és utána, és amit 1990 májusában nyert vissza, a húsz homályos év megkezdése előtt. Az Ötvenhatosok tere (azelőtt Felvonulási tér) nemcsak nevében állít emléket a történteknek, hanem egy modern, kifejező emlékművel is. Egyelőre. Mert ez a műtárgy minden bizonnyal áldozatul esik majd a múzeumi negyed elnevezéssel bíró megalomániának, a Városliget sok fájával együtt. Tartósabbnak látszik a Battyány lángja, de az „örök” jelző használatát kerüljük a forradalmi fülkék közelsége miatt.
Már nemcsak Tormay Cécile, Wass szobrocskák ékesítik az ország sok pontját, hanem Horthy Miklós is felütötte a fejét számos helyen, köztük a Szabadság téren. Megkérdeztem franciákat Pétain marsallról, olaszokat Mussoliniról, németeknél nem is érdeklődtem…
Párizsban van Sztálingrád tér, Berlinben Karl Marx Allée. Budapesten Rooseveltből Széchenyi, Köztársaságból II. János Pál, Ságváriból Sinkovics, Kenyérmezőből Kenyérmező lett. A Moszkva tér Széll Kálmánra magyarosított, bár elképzelhető, hogy egy kicsit elhamarkodta. Itt most csak jelezzük a berlini Karl Marx Allée létezését a Marx-Engels szoborral együtt, ami ékes bizonyítéka a németek lemaradásának az önvizsgálat terén, hiszen ők még mindig a náci bűnökkel sanyargatják magukat, szemben hazánkkal, ahol a már említett fregattkapitány éppen a XX. század kiemelkedő államférfiújává kezd válni.

Emlékezzünk meg az érvényes bontási engedéllyel bíró turul kitartásáról, hiszen nem sok ilyen van a hanyatló liberális demokráciákban. Kicsit zavarban vagyok, nem teljesen világos, hogy a nyilasokra vagy a nyilasok áldozataira hivatott emlékeztetni. Bár a kitartása talán éppen ezt tisztázza.
És hát itt van nekünk ez az éjszakai erekció, a Gábriel a házi madarával. Az mellékes kérdés, hogy vajon egy madár, legyen az bármennyire ragadozó és bármily nagy szárnyfesztávolságú is, rákényszerítheti-e az akaratát egy arkangyalra, tehát a zsidó-keresztény világban az Isten utáni második legmagasabb rangú tisztre. Hanem hogy ez az NDK sportolónő-figura, aki a kettős keresztes almánkat, amelynek segítségével magyarságát, esetleg magyarországságát egyértelműsíti, szinte örömmel, de mindenképpen ellenállás nélkül ajánlja föl a dartvédersasnak, az mégiscsak a hongyalázás gyanúját veti fel. Sőt, egy kicsit távolabbról tekintve, a fölajánlást megismétli az ötágú csillagnak, tehát a szovjetnek is. Persze ebben annak a törekvésnek a művészet erejével ható megerősítése is manifesztálódhat, amely oly eklatánsan jellemzi a Terror Házát, azaz a náci és a kommunista
bűnök egyenlőségének állítását. Itt természetesen nem mehetünk el szó nélkül a sajátos különbözőség mellett, amely a nemes, ámde naiv kommunista elképzelések szörnyűséges megvalósítása és a tökéletesen gonosz ideológia náci kiteljesedése között feszül. Mert ha így tennénk, akkor elfogadnánk mellékes körülményként azt a tényt, hogy a kettő közül az egyik milliókat ítélt halálra már a fogantatásuk pillanatában. Jegyezzük azonban meg, hogy szemben (a) Tiszával, e műnek nem akadt sem miniszterelnöki, sem semmilyen avatója. Van viszont a szobornak egy feltétlen elismerésre méltó tulajdonsága: egyszerűen randa.

Talán ennyivel és az itt következő képekkel sikerül valamelyest érzékeltetni azt a zűrzavart, amit a huszadik századi történelmünkkel kapcsolatos szembenézés, elemzés, feldolgozás és elfogadás hiánya okoz, és amely zűrzavart köztereink változásai elég látványosan mutatnak be. És hogyan is érthetnénk meg a jelenkor történéseit, ha a múltunkat csak (görbe) tükrökön keresztül szemléljük?
Budapest, 2014. szeptember

Tulajdonságok:
terjedelem: 97 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román