Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 5. szerda
Boldog névnapot Krisztina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A tőzsdeügynök képei - Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának...
Martos Gábor - A tőzsdeügynök képei - Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának...
Martos Gábor
A tőzsdeügynök képei - Egy ismeretlen magyar műgyűjtő és kollekciójának...

kiadó: Typotex
cikkszám: 11176869
ISBN: 9789632794181
megjelenés: 2014-12-16
készlet: Raktáron
Ár: 2800 Ft
webes rendelés esetén: 2520 Ft
 
Leírás:
Ez a könyv egy mindeddig gyakorlatilag ismeretlen, a két világháború között létrejött magyar polgári magángyűjteményt, annak - és tulajdonosának - a háború alatti-utáni sorsát, illetve az abból megmaradt, részben külföldet is megjárt, majd ismét hazakerült műveket mutatja be. A kereken harminc, egy kivételével a klasszikus modern magyar festészet legjelesebb alkotói - Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Koszta József, Mattyasovszky-Zsolnai László és mások - által készített művek egy kisebb hányada ugyan korábban is ismert volt a művészettörténészek előtt, ám nagyobb részük ebben a kiadványban kerül először nyilvánosságra. A gyűjtemény háború alatti, illetve utáni története ráadásul igencsak jól dokumentált, mivel a családi visszaemlékezések és a régi fényképek mellett egykori tulajdonosuk egyik távoli rokonától is előkerült egy több száz oldalas, soha sehol nem publikált kéziratos visszaemlékezés, amelyben a szerző többször is szót ejt a gyűjtőről és képeiről, például a kollekció egy - ma már azonosíthatatlan - részének a háború során történt elpusztulásáról. A könyv - a két háború közötti, mindeddig jórészt feldolgozatlan polgári magángyűjtemények egyik jellegzetes példájaként - összefoglalja a kollekció történetét, illetve az egykori anyag ma ismert összes darabjának reprodukálása mellett részletesen is bemutatja a gyűjtemény négy kiemelkedő alkotását.

Martos Gábor (1953; művészeti író; a MúzeumCafé főszerkesztője) évek óta foglalkozik a műkereskedelem elméleti kérdéseivel - ebből a témakörből 2011-ben az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájában Magyarországon először szerzett tudományos fokozatot -, és ezzel részben kapcsolatban műgyűjtés-történettel is; több száz cikket közölt hazai és külföldi lapokban, írt-szerkesztett képzőművészeti albumot, katalógusokban, múzeumi évkönyvekben jelentek meg írásai. 2013-ban a Typotex Kiadónál látott napvilágot Műkereskedelem - Egy cápa ára című kötete, amelyben a művészeti árverések izgalmas világába vezette be az érdeklődőket. Mindemellett évek óta kutatja az itt először teljes egészében nyilvánosságra hozott Mestitz-gyűjtemény történetét.

Tulajdonságok:
terjedelem: 144 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Képfilozófiák
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román