Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 23. szombat
Boldog névnapot Zelma, Rajmund nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az aligtól a túlig - Bevezetés Vajda Mihály gondolkodásába - Pszeudo szótár
Széplaky Gerda - Valastyán Tamás (szerk.) - Az aligtól a túlig - Bevezetés Vajda Mihály gondolkodásába - Pszeudo szótár
Széplaky Gerda - Valastyán Tamás (szerk.)
Az aligtól a túlig - Bevezetés Vajda Mihály gondolkodásába - Pszeudo szótár

kiadó: Dupress - Líceum - Kalligram
cikkszám: 11178010
ISBN: 9789633184707
megjelenés: 2015-03-19
Nincs készleten
Ár: 4320 Ft
webes rendelés esetén: 3888 Ft
 
Leírás:
Ez a különleges filozófiai szótár a magyar bölcselet meghatározó alakja, a most 80 éves Vajda Mihály életművéhez kapcsolódik - közérdeklődésre számot tartó módon. A negyven szócikk szerzői között nemcsak filozófusokat találunk, hanem írókat, költőket, irodalomkritikusokat is. A tanulmányok, esszék mellett szépprózát, mesét, beszélgetést és verseket is olvashatunk a kötetben. A neves szerzők - mások mellett Bacsó Béla, Esterházy Péter, Heller Ágnes, Nádas Péter vagy éppen Bernhard Waldenfels - többnyire rendhagyó címszavakat választottak. Az írások így nem pusztán a szűken vett szakma, hanem a nagyközönség számára is izgalmasak. A kötet bevezetés Vajdához, egyszersmind izgalmas bevezetés a jelenkori szellemi horizontunk aktuális kérdéseibe is. Alapmű.

"Az a metakritika, melyet a szerző a kultúrkritika fölött gyakorol, a pragmatizmus nélküli pragmatika felé hajlik, mely megmarad a kérdezésnél, mivel maga nem lát megoldást a láthatáron, s mert ragaszkodik az emberi létezés végességéhez." Bernhard Waldenfels "Vajdát minden érdekli, csak éppen a divat nem. Nem azért mond valamit, nem azért kap fel egy metaforát, hogy azt a dialógusban felhasználja, mivel nem is szeret efféle dialógusokban részt venni. Nem azért dob be egy régi vagy éppen akkor felfedezett metaforát, hogy ezzel tündököljön, hanem lényegében azért, mert mindegy neki, milyen metaforát használ. Nem a szöveg a fontos számára, hanem a dallam. Nem a »sivatag« értelmezése fontos a számára, hanem a sivatagban élők, az erre a dallamra táncolók."
Heller Ágnes

"Vajda legfontosabb szava a hm. […] Nem állítja, hogy nem tehetünk határozott állításokat, nem a vállát vonogatja, oh, nem süllyed hősünk a relativizmus mocsarába - de azért azt mondja, hogy ne legyen nagy a pofánk."
Esterházy Péter

Tulajdonságok:
terjedelem: 504 oldal
borító: puhatáblás


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román