Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 27. szerda
Boldog névnapot Angelika nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Bruno Kreisky 1911-1990 - Egy osztrák államférfi életútja
Petritsch, Wolfgang - Bruno Kreisky 1911-1990 - Egy osztrák államférfi életútja
Petritsch, Wolfgang
Bruno Kreisky 1911-1990 - Egy osztrák államférfi életútja

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11178074
ISBN: 9789633383506
megjelenés: 2015-03-25
Készleten
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:
A világra nyitott intellektuel, Bruno Kreisky meghatározó szerepet játszott Ausztria politikai és gazdasági felemelkedésében. Mint a köztársaság legtovább szolgáló szövetségi kancellárja alapvető reformokat és rég esedékes törekvéseket valósított meg. Az ő tevékenysége nyomán vált az Osztrák Szocialista Párt Nyugat-Európa egyik legsikeresebb szociáldemokrata pártjává. Szoros kapcsolat fűzte Willy Brandthoz és Olof Palme svéd miniszterelnökhöz. Közvetítő volt Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Kreisky nagy játékos volt a világpolitika színpadán, akinek Közel-Kelet-politikája ma is érvényes.

Kreisky szerette az embereket, meg tudta velük értetni magát. Egyik legfőbb alaptétele volt, hogy úgy kell fogalmazni, hogy az egyszerű munkás éppúgy megértse mint a vezérigazgató.

Wolfgang Petritsch átfogó kutatásokkal és a vonatkozó irodalom tanulmányozásával, számtalan interjúval és beszélgetéssel Kreisky munkatársaival, életének legfontosabb szereplőivel, barátaival és a kor tanúival készítette el a lebilincselő mozaikot a néhai kancellár teljes életútjáról.

WOLFGANG PETRITSCH (1947) szlovén nemzetiségű osztrák diplomata; 1977-től 1983-ig volt Bruno Kreisky szövetségi kancellár titkára. 1997-től Ausztria belgrádi nagykövete, ezután az Európai Unió koszovói különmegbízottja, majd ő volt az európai főtárgyaló Rambouillet-ben és Párizsban a Koszovó jövőjéről folytatott nemzetközi tárgyalásokon. Ehhez kapcsolódóan 1999 és 2002 között a nemzetközi közösség főképviselője volt Bosznia-Hercegovinában, Vezetése alatt eredményesen zárultak a tárgyalások a jugoszláv utódállamok között. 2002 és 2008 között Ausztria követe az ENSZ-ben, valamint a genfi székhelyű Világkereskedelmi Szervezetnél. Jelenleg Ausztria képviselője Párizsban az OECD-nél.

2006-ban elnyerte az Európa Parlament európai Emberi Jogi Díját. 2013-ben a hazájában a Tudományért és Kultúráért rendjellel tüntették ki. A Klagenfurti Egyetem díszdoktora.

Csaknem 25 évvel halála és 30 évvel a szövetségi kancellári posztról való lemondása után, Bruno Kreiskyt ma is - osztrák és nemzetközi megfigyelők - a modern európai történelem kimagasló személyiségének és a két osztrák köztársaság legjelentősebb politikusának tekintik. Demokratikus szabad választásokon ötször vitte győzelemre az osztrák szociáldemokráciát és háromszor nyerte el a szavazatok és mandátumok abszolút többségét. Mint az első Kreisky-életrajz társszerzője (1972-ben ), aki haláláig szoros kapcsolatban volt a külügyminiszterrel, a kormányfővel és a már beteg nyugállományú kancellárral, csak gratulálni tudok e fontos és útmutató könyv kiadásához. Wolfgang Petritsch, Kreisky egykori sajtótitkára, a nemzetközi tekintélyű diplomata alapos, értő és lebilincselő könyvet írt egy, bár számos ellentmondást rejtő, de kiemelkedő és sokszínű államférfi megannyi drámát rejtő életútjáról, amely egyben az európai szociáldemokrácia és a nemzetközi politika sorsdöntő eseményeit is tükrözte és egyszersmind formálta.
Paul Lendvai

Tulajdonságok:
terjedelem: 386 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Kajtár Mária, Stépán Gábor







felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román