Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. július 7. kedd
Boldog névnapot Appolónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A tiszta beszéd - Beszédtechnika I.
Wacha Imre - A tiszta beszéd - Beszédtechnika I.
Wacha Imre
A tiszta beszéd - Beszédtechnika I.

kiadó: Tinta
cikkszám: 11178285
ISBN: 9789634090069
megjelenés: 2015-04-09
készlet: Nincs készleten
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
A mai magyar emberek többsége - különösen a fiatalok nagy része - gyorsan beszél, olykor még kapkodva is, ráadásul sokszor mormolva, alig-alig mozgó ajakkal mondja ki, csaknem a foga között szűri a szavakat, mondatokat. Az ilyen beszédet nehéz megérteni (füllel meghallani, ésszel felfogni).

Az így szólók számára állította össze Wacha Imre ezt a kétkötetes művet, amelynek a közös "gyűjtőcíme" talán ez lehetne: "Az igényes (nyilvános) beszéd technikája".

A munka első kötetének címe: A tiszta beszéd. Ez az igényes beszéd technikájának alapjait próbálja "lerakni" olyan gyakorlatok segítségével, amelyeket otthon is könnyen elvégezhet az, aki nem (súlyos) beszédhibás, csak éppen sok hallgatója szerint pongyola, nehezen érthető a beszéde, és aki kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt is meg akar szólalni. A szerző könyvével segítséget nyújt a helyes beszédlégzés és hangképzés technikájának gyakorlásához, leírja az egyes beszédhangok képzésmódját, megmagyaráz olyan alapfogalmakat, hogy mi a hangsúly és a hangsúlyozás, mi a hanglejtés, a helyes beszédritmus, és mi ezeknek a "hangzó eszközöknek" a funkciója a beszédcselekvés során. Szól a kiejtési babonákról és álszabályokról is.

A második kötet címe: Az értelmes beszéd. Különböző műfajú szövegek elemzésével mutatja be, miként kell egy-egy szöveg értő-értető megszólaltatására, elmondá­sára felkészülni. Elöljáróban szól a beszélőnek a megszólaltatásra szánt szöveghez való viszonyáról, a kommunikációs helyzetekről, a szövegelemzés módszeréről, a kommunikáció feltételeiről és meghatározóiról stb. A kötet nagyobb részét azonban különböző műfajú szö­vegek retorikai, szövegszerkezeti, nyelvi elemzése teszi ki. 40 szerző 45 szövegének (köztük rádióhíreknek is) tartalmi, szerkezeti, máskor nyelvi elemzésével, olykor rejtett utalásaiknak és rejtett "háttérviláguknak" a felvillantásával vezeti rá az olvasót: miként kell az adott (műfajú, tartalmú) szöveget értve és értőn, értetően megszólaltatni.

A két kötetet haszonnal forgathatják tanárok - különösen magyartanárok -, középiskolás diákok és nyilvános pályára készülők.

Tulajdonságok:
terjedelem: 228 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 170.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román