Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 20. szerda
Boldog névnapot Fábián, Sebestyén nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A bűnösség kérdése / Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség
Jaspers, Karl / Arendt, Hannah - A bűnösség kérdése / Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség
Jaspers, Karl / Arendt, Hannah
A bűnösség kérdése / Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség

kiadó: Noran Libro
cikkszám: 11178711
ISBN: 9786155513053
megjelenés: 2015-05-04
Nincs készleten
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
Karl Jaspers 1945-ben térhetett vissza professzorként arra a heidelbergi egyetemre, ahonnan a nemzetiszocialista rezsim 1937-ben eltávolította. Visszatérése után a bűnösség kérdésének szentelte első egyetemi kurzusát; az 1946 januárjában és februárjában megtartott előadásokat még ugyanebben az évben könyv formában is megjelentette. A német filozófusok közül Jaspers volt az, aki elsőként nézett szembe a bűnösség kérdésével, azzal, hogy a németség mennyiben tekinthető felelősnek mindazért, ami 1933 és 1945 között kezdetben csak Németországban, aztán - a világháború kitörése után - szerte Európában történt. Jaspers merész számvetésére egyaránt jellemző a mélységes felháborodás, a totalitárius uralom szenvedélyes elítélése, valamint a felelősségteljes, a jövőbe is tekintő gondolkodás precizitása, higgadtsága. A filozófus négyféle fajtáját különíti el a bűnösségnek: ezek a büntetőjogi, politikai, morális és metafizikai bűnösség. Meglátása szerint az egyes ember politikai felelősséggel tartozik azon bűnökért, melyeket saját állama követ el, de ez nem azonos a szokásos értelemben vett "kollektív bűnösséggel". A bűnösség megvallása mellett nagy figyelmet szentel Jaspers a németség szellemi újjászületése, a megújhodás lehetőségének.

A kötetben helyet kapott Hannah Arendt hasonló témájú tanulmánya is, ennek szemléletmódja azonban - a kollektív bűn vonatkozásában - több ponton különbözik Jaspersétől.

E kötet a második világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából jelenik meg.

Tulajdonságok:
terjedelem: 216 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Csejtei Dezső, Juhász Anikó
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román