Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 25. hétfő
Boldog névnapot Pál nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A lelkesedés zónája
Banás, Jozef - A lelkesedés zónája
Banás, Jozef
A lelkesedés zónája

kiadó: Welya Publishing
cikkszám: 11181347
ISBN: 9788097204907
megjelenés: 2015-10-15
Nincs készleten
Ár: 3900 Ft
webes rendelés esetén: 3510 Ft
 
Leírás:
Jozef Banáš: A lelkesedés zónája
Jozef Banáš (1948) a szó szoros értelmében berobbant a szlovák irodalomba mint prózamondó. Addigi irodalmi művészete néhány televíziós forgatókönyv volt. Már első regényével Idióták a politikában (2007) nagy sikert aratott, de az igazi irodalmi szenzációt nemcsak a szlovák irodalomban A lelkesedés zónája (2008) című regénye jelentette. Ez a terjedelmes drámai története egy szerelemnek és barátságnak megjelent már cseh, német, angol, lengyel, sőt hindu nyelven is. Ezután következtek a nem kevésbé művészi alkotások: Állítsátok meg Dubčekot (2009), A 9-es rejtjel (2010), Patkányok szezonja (2011), Az 1-es rejtjel (2013), Velestúr (2014).

A lelkesedés zónája
Maga a szerző regényének A barátság és a szerelem drámai története (1968 - 2008) alcímet adta. Ehhez a jellemzéséhez hű is maradt, amiről az olvasó már az első fejezetekben meggyőződhet. A könyv főiskolás főhőse Jozef Baláž megismerkedik Kijevben egy fiatal ukrán lánnyal, Alexandra Grycenkovával, vagyis Szásával, és forró szerelmi kapcsolat szövődik kettejük közt, majd később a nyugatnémet Thomas Ankermannal, akivel szoros barátságot kötnek. Azonban mindkét őszinte emberi kapcsolatra rányomják fekete bélyegüket az 1968-as csehszlovákiai események zord és kegyetlen következményei. A szerelmesen naiv Szása beáll a Szovjet Hadsereg soraiba, hogy jöhessen Csehszlovákiába "segíteni legyőzni az ellenforradalmárokat," és így mentse meg szerelmét. Amikor ráébred a "nagyhatalmak" csalására és tévedésére, hazakéri magát Ukrajnába, ahol "árulásáért" súlyos következményekkel kell szembenéznie. Az új jó barát Thomas viszont azon az éjszakán távozik Csehszlovákiából, amikor a Varsói Szerződés katonái átlépik a csehszlovák határt, és hosszú évekre izolálják az országot, egészen a csehszlovák bársonyos forradalom győzelméig és a berlini fal leomlásáig, melyet mint szemtanú átélt a helyszínen. Ez alatt a húsz év alatt, majd a további években - már demokratikus körülmények közt - sok-sok megpróbáltatáson kell hőseinknek átesniük. Beletörődni a hosszú évekre megzavart szerelmi és baráti kapcsolatok megszakításába, átélni a békés élet egyik legnagyobb tragédiáját - a csernobili eseményeket és azok sokévi következményeit, megszokni az új munkahelyeket, más politikai nézeteket, vívódásokat, hogy harminchét év után újra találkozhassanak. Banáš regényében van minden, amit az élet magával hozhat. Újabb szerelmi kapcsolatok, öröm is, bánat is, tragédia, emberi gyengeség, irigység, a legnagyobb szovjet politikusok primitivizmusa, aljassága, csalás, van vereség, de győzelem is.
Banáš regényeiről a szlovák és a külföldi olvasók többsége is nagy elismeréssel nyilatkozik.

Íme, néhány példa:
"Banáš ebben a könyvében hihetetlenül bátor és őszinte."
(Josette Baer, a politikai elméletek docense, Zürich)

"Az első fejezetek elolvasása után világos volt számomra, hogy pontosan ez az a könyv, amely közelebb hozza az indiai olvasóknak nemcsak a csehszlovák, de egész Európa drámai eseményeit a 20. század második felében."
(Amrit Mehta, műfordító, kiadó, Delhi)

"A lelkesedés zónája túlzás nélkül az a könyv, amelyre a csehszlovák társadalom már húsz éve vár. Mi csehek szégyellhetjük magunkat, hogy a cseh írók között senkiben nem volt annyi becsület és bátorság, hogy ezt megírja... Ebben a regényben egy kincs van elrejtve."
(Tomáš Fojtík, irodalmi kritikus, Prága)
B.I.

Tulajdonságok:
terjedelem: 492 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Belluš Imre


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román