Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 1. kedd
Boldog névnapot Elza nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Erő a szeretethez
King Jr., Martin Luther - Erő a szeretethez
King Jr., Martin Luther
Erő a szeretethez

kiadó: Casparus
cikkszám: 11181560
ISBN: 9789638992475
megjelenés: 2015-11-03
Nincs készleten
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
"Ha van ifj. Martin Luther King könyvei közül olyan, amelyről az emberek következetesen azt mondják nekem, hogy megváltoztatta az életüket, akkor ez az Erő a szeretethez. Azt hiszem, azért, mert ez a könyv írja le legjobban ifj. Martin Luther King erőszakmentes filozófiáját; a hitet egy szerető isteni jelenlétben, ami minden életet összeköt. Ez a hit volt az erő és a vezérlő elv férjem minden törekvése mögött, amellyel fel akarta számolni a társadalomban működő gonoszt."
Coretta Scott King (Martin Luther King Jr. özvegye

Martin Luther King Erő a szeretethez című könyvét munkatársai és hívei kérésére állította össze korábban elhangzott beszédeiből, de helyet kapott benne Zarándoklat az erőszakmentességhez című írása is. "Ezekben a prédikációkban annak módját keresem, hogy miként képes a kereszténység üzenete a társadalomban működő, napjainkat elhomályosító gonoszra hatást gyakorolni."

Felesége pedig így írt a könyvről tizennyolc évvel annak első megjelenése után: "Ha van Martin Luther King Jr. könyvei között olyan, amelyről az emberek következetesen azt mondják nekem, hogy megváltoztatta az életüket, akkor ez az Erő a szeretethez. Azt hiszem, azért, mert ez a könyv írja le legjobban Martin Luther King Jr. erőszakmentes filozófiáját; a hitet egy szerető isteni jelenlétben, ami minden életet összeköt. Ez a hit volt az erő és a vezérlő elv férjem minden törekvése mögött, amellyel fel akarta számolni a társadalomban működő gonoszt."

Ma is ritka az a tiszta, sallangoktól mentes gondolkodás, amellyel King szemügyre veszi a korát - és a mai kort is - meghatározó politikai és filozófiai ideológiákat, valamint gazdasági, társadalmi és kulturális tendenciákat, és az evangéliumi tanítások fényével megvilágítja azok valódi mibenlétét és hatását az egyénre és az emberiségre. A vallásosság gyakran távol tartja magát a politikai, gazdasági és társadalmi kérdésektől, és ezzel lehetetlenné teszi azt, hogy a szellemből fakadó impulzusok formálják ezeket. Martin Luther King azt hirdette, hogy a keresztény ember nem hasonulhat a földi társadalom körülményeihez, hiszen épp az a feladata, hogy egy magasabb elköteleződés szerint éljen, és ennek megfelelő változásokat hozzon a világba.

"Egy olyan világban, amelyben azzal kell szembenézni, hogy Isten gyermekeinek rongyos és éhes tömegei fellázadnak, egy olyan világban, amelyet szétszakít a Kelet és a Nyugat, a fehérek és a feketék, az individualisták és a kollektivisták közötti feszültség, egy olyan világban, amelyben a kulturális és a spirituális erőnk ennyire elmarad a technológiai képességeink mögött, egy olyan világban, ahol mindennap egymás kölcsönös nukleáris megsemmisítésének fenyegetettségében élünk, ebben a világban az erőszakmentesség már nem intellektuális elmélkedés kérdése, hanem cselekvésre szólító szükségszerűség."

Fontos látnunk, hogy ezeket a prédikációkat olyan embereknek mondta King, akik részt vettek a polgárjogi mozgalomban, tehát emberi méltóságuktól és igazságérzetüktől vezérelve rendszeresen és önként kitették magukat a megaláztatásnak, a bántalmazásnak és a megfélemlítésnek. A beszédek ezért nem csak azt világították meg számukra, hogy miért és mivel szemben veszik fel a harcot, hanem bátorságot és erőt is öntöttek beléjük a megpróbáltatások elviseléséhez, és ahhoz, hogy képesek legyenek szeretettel fordulni ellenfeleik felé.

"Az erőszakmentes ellenálló tartja magát ahhoz, hogy az emberi méltóságért folyó harc során a világ elnyomott népeinek nem szabad engedniük az elkeseredés és a gyűlölködés kísértésének. A bosszú semmire nem képes, csak arra, hogy a gyűlölet jelenlétét erősítse a mindenségben. Életútján járva legyen annyira értelmes és morális az ember, hogy a gyűlölködés láncolatát megszakítsa. Ez csak akkor lehetséges, ha a szeretet etikáját életünk középpontjába helyezzük."

King prédikációi tehát egyszerre érintik meg a szívet és bírják munkára az értelmet, és örökérvényű igazságokban egyesítik a szív emberségét és az ész józanságát. Ezek az igazságok Martin Luther King korában már bizonyították, hogy korábban elképzelhetetlennek hitt változásokat képesek elindítani az ember belső világában és társadalmi szinten egyaránt. Ezek az igazságok összefüggenek azzal az erővel, amelyre a könyv címe is utal. Ez a hatalmas erő képes volta arra, hogy a Gandhi által vezetett mozgalmon keresztül felszabadítson egy kontinens méretű országot a Brit elnyomás alól, hogy Martin Luther King mozgalma által új mederbe terelje az USA történelmének folyását, hogy véget vessen az apartheidnek Dél-Afrikában, és még hosszan sorolhatnánk. A modern kor szörnyűségei között reménysugárként világít az erőszakmentesség szellemisége, amely olyan változásokat volt képes előidézni, amilyeneket erőszakkal és világi hatalommal nem lehetett volna. A történelem formálásának ez a merőben új lehetősége - bár Krisztus életében már találkozhattunk vele - csak a huszadik században kapott erőre és vált az elnyomott tömegek közösségi szeretet-fegyverévé. Ez a tény fizikai szinten nyilván összefügg a tömegtájékoztatás fejlődésével - mintha az erőszakmentesség az emberiség kollektív lelkiismeretét hívná harcra az emberiség egyes csoportjaival szemben elkövetett igazságtalanságokkal szemben.

Történelmi távlatokból tekintve tehát azt mondhatjuk, hogy az erőszakmentesség még csak csírázik, a szárnyait bontogatja. Mégis - látva azt, hogy mit ért el eddig - okkal remélhetjük, hogy kiteljesedésének idején képes lesz akár a legvéresebb háborúk megfékezésére is. Hogy hogyan, azt még nem tudjuk, de Gandhi előtt sem tudta még senki, hogyan fog felszabadulni India. Szívünkbe kell tehát fogadnunk az erőszakmentesség magvait, gondolkodásmódunk, kultúránk részévé kell tennünk őket, hogy kihajtsanak, és útmutatást adjanak nekünk a jövő nehézségei és lehetőségei közepette.

"Nem csak azért harcoltunk, hogy
oda üljünk ahova szeretnénk,
vagy, hogy oda járjunk iskolába,
ahova akarunk, és nem csak azért, hogy úgy
szavazzunk, ahogy kedvünk tartja.
Hiszen elkötelezettségünkből,
minden nap új erő születik,
amely erősebb a legerősebb
ellenhatalomnál is.
És bátran fogadjuk magunkba
ezt az új erőt,
hogy buzgón megtestesítsük,
és visszfénye bevilágítsa
a legnagyobb sötétséget is."

Tulajdonságok:
terjedelem: 192 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Bozai Ágota
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román