Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. június 20. vasárnap
Boldog névnapot Rafael nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Etnicitás, identitás, politika
Egry Gábor - Etnicitás, identitás, politika
Egry Gábor
Etnicitás, identitás, politika

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11181755
ISBN: 9789633383858
megjelenés: 2015-11-12
Utolsó darab!
Ár: 4700 Ft
webes rendelés esetén: 4230 Ft
 
Leírás:
A két világháború közti magyar kisebbségek története általában egy trauma- és hanyatlástörténetként jelenik meg. Egry Gábor munkája más megközelítést választ, a kisebbségi eliteket fontos szereplőként kezelve megpróbálja rekonstruálni, hogy milyen módon alakíthatták saját csoportjaik identitását, akár Budapest, akár a nemzetállami központok ellenében is. Ehhez olykor váratlan szövetségesre találtak a regionális többségi elitekben, akik nem ritkán a kisebbséggel vállaltak kvázi-etnikus közösséget többségi társaikkal szemben, bár saját nemzetiesítő céljaikról általában nem mondtak le.

Az eredmény egy messze nem kétoldalú, dinamikus viszonyrendszer volt, amelyben ugyanazok a csoportok akár egyszerre tartozhattak egybe és állhattak a nemzeti közösségek közti határ két oldalán. Mindez azonban nem csupán öntematizáció volt, hanem a mindennapokban is tetten érhető jelenség, ami nem pusztán nemzeti közömbösséget, hanem az élet különböző színtereinek változó mértékű nemzetiesítését is magában hordozta. A nemzetiesítő állam azonban sokszor nem csupán egyénekkel, hanem helyi közösségekkel és szokásaikkal, normáikkal is szembesült. A közösségi és a magánszféra átalakulásának folyamata ennek hatására változatos formában ment végbe; egységes, jogszűkítő nemzetállam helyett sokáig inkább az etnicitás, a nemzetiségi viszonyokat informálisan elrendező helyi kompromisszumok sorát megteremtve.

Tulajdonságok:
terjedelem: 556 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román