Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 22. csütörtök
Boldog névnapot Előd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Átutazó
Péntek Rita - Átutazó
Péntek Rita
Átutazó

kiadó: Magyar Kultúra Kiadó
cikkszám: 11182812
ISBN: 9786158019507
megjelenés: 2015-01-22
készlet: Raktáron
Ár: 2400 Ft
webes rendelés esetén: 2160 Ft
 
Leírás:
Önéletrajz

Péntek Rita 1974-ben született Győrött. A Kazinczy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán folytatta tanulmányait. Három év elvégzése után átjelentkezett az Apáczai Csere János Tanító-képző Főiskolára és itt szerzett diplomát művelődésszervező szakon. Győrött él. Versei 2000-től jelennek meg a Műhely és az Új Forrás című folyóiratokban.

Péntek Rita a végtelenül szelíd költők közé tartozik, költészete arra a belátásra épül, amely tudja, az ember csupán átutazó ezen a földön. Alázattal fordul hát az élet apró történései felé, a rezdülések, derengések, lobbanások, remegések, surranások, hallgatások érdeklik, szűk térben mozog, a pillanatok, idődarabok, csöndek, félszavak, suttogások vonzásában. A természet kicsinyke titkai és csodái adják a legtöbb vers alapját: gyümölcsérés, madárcsicsergés, fűszálak, virág- és szénaillat, szirmok, az ágak közötti résekben a könnyű madárfészek, felhők, pára, köd, hóesés. Számos vers a szerelem szolid örömeinek és hiányainak lenyomata. Gyakorta merészen érzékletes képekkel találkozhatunk: "Meleg halmokként fekszünk majd /levetett árnyékunk mellett"; "pillantás vagy magad is / a tél tükörszemében"; "akár az eső / fehér szálakra bomlik / összefonódott hallgatásunk", "Hátadról hátamra / csordul az este"; "Hajnalban a fűszálak is / messzeséget lélegeznek". E költészet ideje a hajnal és a reggel között lebeg, rendkívüli érzékenységgel, finomsággal. Bizonyságul álljon itt a November című vers:

Szemben a domboldalak,
a hó töretlen szépsége.
Mintha tenyerem alatt
egy pillanatra még
nem mozdulna
a reggeli fénysugár.

Tulajdonságok:
terjedelem: 111 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román