Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 24. vasárnap
Boldog névnapot Salamon nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A Laboratórium - Az opolei-wroclawi színházi Laboratórium tevékenysége és...
Adorján Viktor - A Laboratórium - Az opolei-wroclawi színházi Laboratórium tevékenysége és...
Adorján Viktor
A Laboratórium - Az opolei-wroclawi színházi Laboratórium tevékenysége és...

kiadó: Magyar Műhely - Ráció
cikkszám: 11183414
ISBN: 9789637596858
megjelenés: 2015-03-02
Készleten
Ár: 4290 Ft
webes rendelés esetén: 3861 Ft
 
Leírás:
E könyv Adorján Viktor író, rendező, színháztörténész 2012 decemberében a Pécsi Tudományegyetemen megvédett PhD-disszertációjának újraszerkesztett, több mint másfélszáz illusztrációval, részletes kronológiai összegzéssel és névmutatóval bővített változata.

A lengyel Jerzy Grotowski a II. világháború utáni egyetemes színháztörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, akinek neve meglehetősen ismert Magyarországon is, munkássága, illetve az általa létrehozott Laboratórium színház tevékenysége azonban kevésbé. "Nálunk ma Grotowski egyáltalán nincs a (színházi) köztudatban, nem beszélünk róla, nem készülnek cikkek, tanulmányok a munkásságáról, s ami talán még fontosabb, a gyakorló színházi emberek, a színház alkotói sem törődnek vele" - írja a szerző. Jelen munka áttekinti a Laboratórium keretében "1959-ben kezdődött kutatások különböző alkotói periódusait, azok történeti folyamatát és teoretikai hátterét, hogy elegendő és alapos információval megvilágított összefüggésekkel szolgáljon a lényegében napjainkig tartó - illetve jelenleg is folyó - tevékenység további kutatásához". E könyv "nem kíván Grotowski-monográfia lenni, mi több, negyvenéves szakmai munkásságának részletes pályaképe sem. A kutatásláncolat történeti tényeit, szakmai-teoretikai eredményeit és utóhatását kívánja feltárni, semmiben sem csökkentve ezzel Grotowski vezető szerepét ebben, ám tekintetbe véve olyan eseményeket és aktivitást is, amelyekben neki közvetlen szerepe már nem vagy csak részben volt."

Adorján olyan alapossággal mutatja be Grotowski és munkatársai, továbbá a Laboratórium színház örököseinek - például a Második Wrocławi Stúdiónak - a munkásságát, amelyhez egy kutatócsoport esetében is megsüvegelendő mennyiségű adatgyűjtés - források, korabeli dokumentumok, szakirodalom feldolgozása - szolgáltatja a hátteret. A Grotowski-féle "szegény színház" színpadi és előadás-előkészítési gyakorlata kulcselemeinek az eddigi sablonoktól eltérő bemutatásával pedig a kortárs színházelmélet terén nemzetközileg is számottevő eredményeket mutat fel.
Csillag István

Tulajdonságok:
terjedelem: 599 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román