Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 20. kedd
Boldog névnapot Vendel nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A két Ukrajna
Rjabcsuk, Mikola - A két Ukrajna
Rjabcsuk, Mikola
A két Ukrajna

kiadó: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
cikkszám: 11183622
ISBN: 9786158015646
megjelenés: 2016-03-16
készlet: Raktáron
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
Ahhoz képest, hogy milyen komoly világpolitikai jelentősége van az orosz birodalmi agressziót elszenvedő Ukrajna függetlenségi harcának, meglepően kevés nemzetközi figyelmet kap az ország. Vagy ha mégis, akkor geopolitikai spekulációk tárgyaként szerepel, nem pedig a sorsáról önállóan döntő alanyként, ahogy egy szuverén ország esetében elvárható lenne.

"Oroszország befolyási övezetként tekint Ukrajnára, a Nyugat ellenben megnyugtató, méretes pufferzónaként. Ezenközben csak azt felejti el megkérdezni a Kelet és a Nyugat is, hogy ez a befolyási övezet vagy pufferzóna hogyan is tekintene saját magára a legszívesebben. Mikola Rjabcsuk könyvéből, amit a kezében tart az olvasó, rengeteg fontos dolgot lehet megtanulni erről."
Részlet Gazda Albert utószavából

Vannak, akik méltányolják az ukránok szabadságtörekvéseit, de még ők is alig tudnak valamit az ukrán történelemről, kultúráról, identitásról. Aki ennél többre vágyik, az megtudhatja a könyvből, hogyan jutott el Ukrajna odáig, hogy nemzeti tartalmat adhasson a birodalom szétesése után, harc nélkül elnyert függetlenségének, és ki merjen állni mellette az újjászerveződő birodalom ellenében is.

Mikola Rjabcsuk (1953)
Az 1990-ben színre lépő posztszovjet ukrán írónemzedék mestere. Kulcsszerepet játszott a posztkolonializmus ukrajnai, valamint közép- és kelet-európai meghonosításában. A kijevi Petro Mohila Akadémia Közép-európai Központjában, illetve lengyel, amerikai és kanadai egyetemeken is tanít. Több Kelet- és Közép-Európával foglalkozó folyóirat szerkesztője, emellett 1997-ben ő alapította a legfontosabb ukrán véleményformáló folyóiratot Kritika címmel. Társadalmi témájú, az ukrán nemzeti identitással, nacionalizmussal, posztkommunista átalakulással foglalkozó könyvei lengyelül, németül, franciául és szerbül is megjelentek.

Közben mégis kibontakozott az ukrán etnonemzeti projekt. Gogol és Sevcsenko közt van a határ: az előbbi még birodalmi keretek között képzelte el az ukrán identitást, az utóbbival pedig már új történet kezdődött. Igazából egy hullámhosszon vagyunk az ukránokkal: aki átélte azt, amit Közép-Európa a reformkorban élt át, annak át kell lépnie azt a határt, amelyet 1989-1990-ben lépett át ez a régió. Ezért vonulnak az ukránok újra meg újra a Majdanra. Ez a szó, amelyet már az egész világon értenek, mintha az egész történetet magába foglalná.

Tulajdonságok:
terjedelem: 288 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Forgács Balázs, Karádi Éva, Kellermann Viktória, Körner Gábor, Mihályi Zsuzsa, Nagy Mónika Zsuzsanna, Németh Orsolya, Pálfalvi Lajos, Szatzker Helga, Szilágyi Szonja, Votay Gergely, Zöldy Áron
sorozat: Nyugat-Eurázsiai idő


felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román