Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 4. péntek
Boldog névnapot Borbála, Barbara nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében
Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében

Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében

kiadó: Élő Zoboralja Polgári Társulás
cikkszám: 11184504
ISBN: 9788097205355
megjelenés: 2016-05-09
Készleten
Ár: 4500 Ft
webes rendelés esetén: 4050 Ft
 
Leírás:
A szlovákiai magyarok mindenkor fontosnak tartják a közvetítést az anyaországi magyar és az itthoni szlovák társadalom között. Ehhez kívánt hozzájárulni az Élő Zoboralja Polgári Társulás 2014. március 5-én a szlovákiai Nyitrán, ahol a Társulás az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata támogatásával Esterházy Jánosról szóló konferenciát szervezett. Esterházyról bizonyára elmondható, hogy a magyar történeti emlékezet megbecsült része. Nyilvánvaló azonban, hogy megítélése a közép-európai régióban nem egységes, az itt élő nemzetek a közéleti tevékenységét eltérő nézőpontból értékelik. Általában lényegi különbség mutatkozik a magyar és a szlovák álláspont között. Konferenciánk kísérlet volt a két történeti szemlélet közelítésére. Szerettünk volna hozzájárulni az eltérő álláspontok közötti távolságok csökkentéséhez az Esterházyról szóló párbeszéd - vita - előmozdításával. Ezért a közös megbecsülés jegyében a magyar nézőpont mellett az attól akár lényegileg elütő véleményeknek kívántunk teret adni lengyel, szlovák és cseh szaktekintélyek szerepeltetésével. Továbbá fontosnak tartottuk a rendezvény megvalósulását azért is, hogy a Nyitra-vidékiek és a Nyitrán tanuló magyar és szlovák diákok is lehetőséget kapjanak Esterházy többszempontú megismeréséhez.

A tanulmánykötetet kezébe vevő magyar és szlovák Olvasó előtt világossá válik: Esterházy-témában eltérőek az álláspontok. Ezzel együtt jó érzéssel állapíthatjuk meg, hogy lehetőség nyílt ezek egy kötetben való ismertetésére, ezáltal a többoldalú tájékozódásra. Utóbbi célt szolgálja a kiadvány többnyelvűsége is, ezáltal a kötet reményeink szerint vitaalapnak szintén alkalmas. Zilizi Zoltán,

A konferencia anyagát felölelő kötet négy fő részből áll. Az első rész a könyv anyagát összeállító Dr. Zilizi Zoltán előszavát, valamint a konferencia szándékát méltató köszöntőket tartalmazza.

Ezt követi a tulajdonképpeni érdemi rész, azaz a konferencia előadásainak lejegyzett változata. A téma kapcsán alapvetően 4 nézőpont ütköztetésére, illetve egymás álláspontjainak megismerésére került sor. Ezek a magyar mellett az egyes szlovák (szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala, Szlovák Tudományos Akadémia, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem), lengyel (Jan Kochanowski Egyetem) és cseh (Sziléziai Egyetem) történészek által képviselt vélemények.

A harmadik rész az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés lejegyzett anyaga, melynek keretében tágabb szakmai körben vitatkoztak Esterházy személyéről, munkásságáról történészek mellett magyar és szlovák közéleti személyek. A zárszót követően képes melléklettel zárul a kötet.

Tulajdonságok:
terjedelem: 261 oldal
borító: puhafedelű
fordította: Ardamica Zorán, Budinszky Hajnalka, Molnár Mirjam, Mário Kysel, Szakolcai Erzsébet
nyelv: magyar-szlovák
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román