Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 30. péntek
Boldog névnapot Alfonz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A karthágói harangok (Válogatott versek és prózai írások)
Kozma Andor - A karthágói harangok (Válogatott versek és prózai írások)
Kozma Andor
A karthágói harangok (Válogatott versek és prózai írások)

kiadó: Napkút
cikkszám: 11184652
ISBN: 9789632635736
megjelenés: 2016-05-19
készlet: Nincs készleten
Ár: 3490 Ft
webes rendelés esetén: 3141 Ft
 
Leírás:
Hiányt pótol és adósságot törleszt ez a kötet. Egy olyan szerző felé, akit egykor - nacionalizmus és dzsentri szemlélet ürügyén - tilalmi listára tettek, feledésre ítéltek. De Kozma Andor (1861-1933) nem feledhető: az 1948-as elhallgattatás ellenére, búvópatakként továbbra is, mindvégig jelen volt.

A nevezetes leveldi Kozma család sarja, az első királyi főügyész, Kozma Sándor fia impozáns életművet hagyott maga után: írt lírai és gondolati verseket, szatírákat, verses epikai műveket, útirajzokat, novellákat, drámákat, tudományos értekezéseket, tárcákat, lefordította Goethe Faustját, kötetnyi német, angol és francia verset. A két háború között iskolai tananyag volt, az 1848-49-es szabadságharcnak allegorikus formában emléket állító A karthágói harangokat kötelező memoriterként tanulták a diákok.

Az irodalomtörténet az Arany János-i hagyományokat folytató népnemzeti iskola utolsó képviselői közé sorolja, de markáns egyéni hangja, nemzeti és felekezeti korlátokon felülemelkedő világszemlélete, ragyogó humora, szociális érzékenysége megkülönbözteti őt, semmilyen skatulyába sem illeszthető be. A válogatás ízelítőt ad költészetéből, az útirajzokból, irodalmi tanulmányaiból és műfordításaiból. Művei, melyekben Kosztolányi szerint "romlatlan magyar nyelvünk kánona van megőrizve", fontos és aktuális üzeneteket hordoznak.

Tulajdonságok:
terjedelem: 342 oldal
borító: keményfedelű
sorozat: Remekírók Retró 8.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román