Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 7. kedd
Boldog névnapot Ambrus nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Medicina Illuminata - Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény
Magyar László András szerk. - Medicina Illuminata - Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény
Magyar László András szerk.
Medicina Illuminata - Felvilágosodás kori orvostörténeti szöveggyűjtemény

kiadó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
cikkszám: 11186667
ISBN: 9789637107221
megjelenés: 2015-01-01
Készleten
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:
A Medicina Illuminata szövegeiből egyebek közt megtudhatjuk hogyan működnek az izomrostok, hogyan kell eret festeni, milyen a légy ormánya, mire való a csikló, mik a bájolás ellenszerei, meglelhető-e a gyilkos a tetemrehívás módszerével, mit gyógyít a kinin, a kőrisbogár vagy a koponyavirág, s miket, mit és hogyan ettek eleink a 17. században, és egyáltalán, hogyan gondolkodtak, éltek, szenvedtek és gyógyítottak akkoriban.

Mivel az orvos- és gyógyszerészettörténet alapszövegei mindeddig magyarul gyakorlatilag hozzáférhetetlenek voltak, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) 2009-ben, e hiány pótlására szöveggyűjtemény-sorozatot indított. A sorozat kötetei egy-egy korszak orvosi gondolkodásáról, gyakorlatáról, közegészségügyéről és gyógyszerészetéről adnak képet. Az egyes, tudományos értékű bevezető tanulmánnyal, ajánló bibliográfiával, bőséges jegyzetapparátussal és informatív bevezetőkkel ellátott, gazdagon illusztrált kötetek az ókor, a középkor, a reneszánsz, a felvilágosodás, illetve a 19. század tudományát mutatják be, színvonalasan fordított eredeti szövegek segítségével. Effajta sorozat információink szerint eddig sehol a világon nem jelent még meg, így a maga nemében úttörő vállalkozásnak számít.

Első kötetünk "Medicina Renata – reneszánsz orvostörténeti szöveggyűjtemény" 2009-ben jelent meg. Második kötetünk első része a "Medicina Illuminata" a 17. század orvostudományát és gyógyszerészetét mutatja be. Sorozatunk hármas célt szolgál: egyrészt a tudománytörténészek munkáját kívánja segíteni, másrészt az általános művelődéstörténet egyetemi oktatásához kíván jól használható segédletet adni, harmadrészt pedig a művelődéstörténet iránt érdeklődő nagyközönség körében is olvasókat remél. Május 12-i beszélgetésünkön a korszak kutatói hívtuk meg, hogy tágabb kontextusban is értelmezhessük a szöveggyűjtemény anyagát!

Tulajdonságok:
terjedelem: 175 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Dienes Valéria, Gulyás Péter, Illyés Gyula, Magyar László András, Szakács Evelyn, Vámosi Pál
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román