Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 1. szerda
Boldog névnapot Elza nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Budapest hősei
Casoar, Phil - Balázs Eszter - Budapest hősei
Casoar, Phil - Balázs Eszter
Budapest hősei

kiadó: Scolar - Vince
cikkszám: 11187432
ISBN: 9789632446615
megjelenés: 2016-11-03
Készleten
Ár: 5995 Ft
webes rendelés esetén: 5395 Ft
 
Leírás:
Phil Casoar francia újságíró és Balázs Eszter magyar történész könyvének témája Budapest hősei - azok a fiatalok, akik a forradalom bázisát alkották, fegyvert fogtak, s ha kellett, harcoltak. A szerzők izgalmas oknyomozó kutatásának alapjául a forradalom egyik emblematikus fényképe szolgált; céljuk pedig az volt, hogy kiderítsék a fotón szereplő fiatal pár kilétét, és az ő sorsuk feltárása révén emberi arcot adjanak a történelemnek.

A korszerű történelemszemlélet jegyében megírt kortörténet és izgalmas nyomozás más perspektívából mutatja be a forradalmat, mint ahogy megszoktuk. Közel hozza a múlt eseményeit, hús-vér embereken keresztül, sorsok megidézése által beemeli az olvasót a történelembe. (Híressé vált a National Geographic hasonló kezdeményezése, amikor Steve McCurry világhírű fotója, az Afgán lány "modelljének" sorsát próbálták évekkel a fotó készülte után felgöngyölíteni: http://news.nationalgeographic.com/news/2002/03/0311_020312_sharbat.html.)

A kutatás alapjául szolgáló fotó 1956 novemberében a Paris Match forradalmi képsorozatának nyitóképe volt, ekképpen a forradalom nemzetközileg egyik legismertebb képévé vált. A szerzők a fotón szereplő szerelmes pár személyazonosságának felderítését, viszontagságos sorsukat és annak kinyomozását beszélik el. Elmesélik a fénykép sokféle, sokszor ellentétes használatát a vasfüggöny mindkét oldaláról. Kiderítik a fénykép valódi szerzőjének kilétét, és bemutatnak számos, eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert (pl. levéltárakban, előhívatlan tekercsekről előkerült) 56-os fotót is.

Az olvasó részese lehet a történelmi nyomozásnak, megismerheti a kalandos életutakat, a történelem "kulisszatitkai" mögé pillanthat - így kelhet életre az igazi forradalom!

A gazdagon illusztrált kötet különlegessége, hogy a képek (300 fotó, rajz, skicc, térkép) és a szövegek állandó párbeszédben állnak egymással. A szerzők az 1956-os forradalmat egy tágabb időszakban tárják az olvasó elé: a forradalmat túlélő lány sorsfonalát felgombolyítva megelevenítik az ötvenes évek csepeli gyár- és kiskertvárosát éppúgy, mint a svájci magyar emigráció hétköznapjait, a hatvanas évekbeli ausztrál-magyar életformát, vagy éppen a Kádár-korszak nyomozási technikáit. A szerzők olyan kérdéseknek is utánajártak, mint az ötvenes évek sajtófotó-készítése, a nyugati fotósok szerepe a forradalom képi reprezentációjában, valamint a "keleti" és "nyugati" propaganda és az '56-os képek közötti különbségek.

A kötet hazai gyártású, magyar nyelvű dokumentumfilm-változata 2007-ben Camera Hungaria díjat kapott, és több televíziós csatorna vetítette. A film címe: A forradalom arca - egy pesti lány nyomában. Rendező: Kékesi Attila, 2006. Ötlet, filmforgatókönyv: Balázs Eszter, Phil Casoar.

Bónusz a magyar nyelvű kiadáshoz: a francia nyelvű könyvben a fiút mindössze "Gyuri"-ként sikerült azonosítani, és csak annyit tudhattunk meg róla, hogy meghalt a harcokban. A forradalom 60. évfordulójára azonban a szerzők kiderítették az ő személyazonosságát is - Gyuri története csak a magyar kiadásban olvasható!

Tulajdonságok:
terjedelem: 260 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Molnár Zsófia
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román