Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. július 2. csütörtök
Boldog névnapot Ottó nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Társadalom és gazdaság - Válogatott szociálantropológiai írások
Sárkány Mihály - Társadalom és gazdaság - Válogatott szociálantropológiai írások
Sárkány Mihály
Társadalom és gazdaság - Válogatott szociálantropológiai írások

kiadó: L'Harmattan - MTA BTK Néprajztudományi Intézete
cikkszám: 11187762
ISBN: 9789634141853
megjelenés: 2016-11-17
készlet: Raktáron
Ár: 3990 Ft
webes rendelés esetén: 3591 Ft
 
Leírás:
A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a "néprajzot" és a "szociokulturális antropológiát" egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője - immár fél évszázada - Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

Jelen tanulmánykötet 1970 és 2013 között készült, mára sok tekintetben klasszikussá vált - ám jelentőségükhöz képest mégis méltatlanul szűk körben ismert vagy forgatott - írásaiból ad közre újfent 37 művet.

A válogatás a 70. születésnapját ünneplő szerző magyarországi kutatásaira, magyar témájú írásaira, mindenekelőtt "szociálantropológiai" és "gazdasági antropológiai" munkásságára koncentrál. A tanulmányok nagyban-egészben három nagy tematikai csoportra oszlanak. Az első kettőt a címbeli "társadalom" és "gazdaság" szavak fedik le, a harmadik pedig az "elmélet, kutatási irányzatok, tudománytörténet" fogalmaival írható körbe.

E három téma természetesen csak mesterségesen választható el egymástól, hiszen Sárkány Mihály számára - holisztikus látásmódja következtében - társadalom és gazdaság kölcsönösen feltételezik egymást, a kettőt egységben látja és láttatja mindenkor. Elméleti-módszertani és tudománytörténeti tájékozottsága pedig átüt szinte minden írásán: saját anyagát és arra épülő mondanivalóját nemzetközi diskurzusokba ágyazva, elméleti kérdések megvilágítására használja.

A tanulmánygyűjtemény nemcsak napjaink egyik legbefolyásosabb néprajzkutató-szociálantropológusának tevékenységéről ad újszerű keresztmetszetet, de írásain keresztül felvillantja mindazokat a lehetőségeket is, amelyek a magyar néprajz gazdagításához és antropológiai szemléletű megtermékenyítéséhez új meg új szempontokat nyújtanak.

Tulajdonságok:
terjedelem: 562 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Kultúrák keresztútján 22.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román