Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 28. szerda
Boldog névnapot Simon, Szimonetta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Szemtől szemben (Eye to Eye) - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből
Kelbert Krisztina - Szemtől szemben (Eye to Eye) - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből
Kelbert Krisztina
Szemtől szemben (Eye to Eye) - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből

kiadó: Yellow Design
cikkszám: 11188143
ISBN: 9789631265385
megjelenés: 2016-12-02
készlet: Raktáron
Ár: 16665 Ft
webes rendelés esetén: 14999 Ft
 
Leírás:
A Szemtől szemben - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című album 40 - társadalom, mentalitás- és eseménytörténeti - fejezet köré csoportosítva, 1178 képen, 651 megszemélyesített emberi arcon és 1168 néven keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait. Az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést, egyúttal a helyi mikroközösség prizmáján keresztül láttatja a Magyarországon és Közép-Európában élő vidéki zsidóság mindennapi történelmét. Mindezidáig Magyarország egyetlen zsidó közösségéről sem állt rendelkezésre ilyen mennyiségű és ennyire komplex vizuális forrásanyag. Értéke az európai közösségek aspektusából is rendkívüli.
A fotográfiák a műtermi portrékon túl a szombathelyi zsidóság életének számos területéről nyújtanak rendkívül fontos, más források által megközelíthetetlen információt. Megismerhetjük belőlük a tér, tárgyak, testek, érzelmek összetett rendszerét. Feltérképezhetjük a helyi zsidó polgárok térhasználatát, miként érzékelték, tapintották, vették birtokba Szombathely város tereinek, utcáinak változó lelkületét, hol laktak, mely területeken voltak üzleteik, ipari, kereskedelmi gócaik, vallási, közösségi központjaik, szórakozó- és kirándulóhelyeik. A bemutatott fotográfiák megvilágítják a megyeszékhelyen zajló társadalmi, politikai és kulturális mozgalmakat, a zsidóság intellektuális, művészeti aktivitását. Kirajzolják az anyagi kultúra, életmód, épített környezet, embert körülvevő tárgy-együttes komplex miliőjét. Sőt, képi világukon keresztül a magánszféra intim dimenziója, a szereplők érzelmei is felsejlenek. Olykor rituális események bensőséges pillanatai villannak fel. Kivételes esetekben előfordul, hogy egy személy teljes életútjának fotódokumentációja rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a vizuális élettörténet-írást. E lineáris képi követhetőség dokumentatív értékével gazdagítja, ugyanakkor esztétikailag és emocionálisan is magasabb szintre emeli az album életrajz- és kollektív biográfia-centrikus történeti szövegalkotását.

Tulajdonságok:
terjedelem: 655 oldal
borító: keménytáblás
nyelv: magyar-angol
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román