Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 24. kedd
Boldog névnapot Emma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Arany-szótár I-III. - Arany János költői nyelvének szókészlete
Beke József - Arany-szótár I-III. - Arany János költői nyelvének szókészlete
Beke József
Arany-szótár I-III. - Arany János költői nyelvének szókészlete

kiadó: Anyanyelvápolók Szövetsége
cikkszám: 11189381
ISBN: 9786158042437
megjelenés: 2017-03-10
Utolsó darab!
Ár: 9900 Ft
webes rendelés esetén: 8910 Ft
 
Leírás:
Amióta gondolkodunk a nyelvről, a legizgalmasabb kérdés az: hány szót ismerünk, hány szót használunk? Mivel ez egyetlen élő ember estében sem mérhető fel, a tudományos problémákat (mármint azt: hogy mi is valójában a szó) leszámítva a lezárt írói-költői életművekhez fordulunk. Az ő esetükben meg lehet számolni, hány szót használtak (írtak le) életükben. Még akkor is marad talány: lehet, hogy ennél többet ismertek, csak azt nem írták le...

Persze van egy másik érdeklődési irány is. Az irodalom, az irodalmi nyelv felől. Mekkora a szókészlete az egyik, s mekkora a másik írónak? Vajon milyen jelentésben ismerte-használta az adott író az adott szót? Erre kíváncsi az irodalmáron kívül az irodalmi nyelv kutatója, a stiliszta.

Ha pedig arra gondolunk, hogy egy híres mondás szerint "a történelem szavakba merevült múlt", akkor a történészek, művelődéstörténészek, nyelvtörténészek, néprajzkutatók stb. számára is igen fontos lehet, hogy mikor, ki, milyen értelemben használt egy-egy szót. Ezeknek az izgalmas kérdéseknek a megválaszolására, segítségül több tudományág számára készülnek az írói szótárak.

A négykötetes Petőfi-szótárban 22.719 szó található.
A Juhász Gyula költészetét feldolgozó szótár kereken 12.000 szót tartalmaz. Ez persze nem jelenti azt, hogy Juhász Gyula csaknem feleannyi szót ismert, mint Petőfi - csak annyit, hogy 1373 versében van ennyi.

A középiskolai oktatásban és az egyetemen is azt halljuk: Arany János lehet a legnagyobb szókincsű költő. De mennyi az annyi? Beke József nyolcéves önzetlen munkája révén Arany János bicentenáriumára (2017) kiderült, hogy Arany verseinek szókészlete azért nem nagyobb Petőfi teljes szókészleténél, hiszen pontosan 22.423 szót szótárazott. Ezek szerint a Petőfi: Arany szóstatisztika állása: 22.719 : 22.423 Petőfi javára, de tudni kell, hogy amíg Petőfi esetében a teljes költői-írói életműről van szó, addig Arany esetében csak a költőiről, ami értelemszerűen kisebb számot jelent.

Az Arany-szótár (AranySz.) három kötetben, 3016 oldalon mutatja be Arany János költői szókészletét. Kötetünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport együttműködésében az Inter Nonprofit Kft. kiadói közreműködésével jelent meg.
Balázs Géza

Tulajdonságok:
terjedelem: 3016 oldal, I-III. kötet
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román