Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 31. szombat
Boldog névnapot Farkas nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Nem kell nemzeti minimum
Kiss Ambrus - Nem kell nemzeti minimum
Kiss Ambrus
Nem kell nemzeti minimum

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11190233
ISBN: 9789634142935
megjelenés: 2017-05-08
készlet: Nincs készleten
Ár: 2490 Ft
webes rendelés esetén: 2241 Ft
 
Leírás:
Nem kell nemzeti minimum

Meghökkentő állítás ez egy olyan közéletben, ami a harcról, az ellenfél állandó lejáratásáról szól. Ez a könyv ugyanakkor azt mutatja be konfliktusról konfliktusra haladva, hogy valójában nem baj, ha nem tudunk megállapodni egy nemzeti alapvetésben. Sokkal nagyobb probléma, ha úgy érezzük, hogy erre kell elfecsérelnünk az időnket. Ez pótcselekvéssé válik, és kiszorítja azt az igényt, hogy új és új megoldásokat találjunk társadalmi problémáinkra.

A vita soha sem rossz dolog, hanem éppen társadalmi fejlődésünk alapja. Az a hozzáállás, hogy meg akarjuk érteni, a másik mit, miért mond, tesz, a saját világképünket is alakítja. A gondolatok közötti - jó értelemben vett - harc valójában katalizátor, aminek hatására folyamatos kis kompromisszumok köttetnek. Ezek a kompromisszumok időről időre mérlegre kerülnek és újra vita tárgyává válnak.

KISS AMBRUS 1979-ben született Zalaegerszegen. Politológusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd az államigazgatásban dolgozott. Alapítója és vezetője a Policy Agenda kutatóintézetnek. Politikai-közéleti műsorok rendszeres vendége. 2016-tól az Új Egyenlőség társadalomelméleti magazin szerkesztője

"Minden bajunk oka, hogy nem tudunk megállapodni egy nemzeti minimumban" - szól az elcsépelt állítás, ami nem is igaz. Nem azért, mert valójában mégiscsak létezik társadalmi közmegegyezés az élet nagy dolgairól, hanem azért, mert problémáink végső forrása nem a nemzeti minimum hiánya.

Politikusok, politológusok, újságírók, véleményvezérek szeretik hangoztatni azt, hogy végre jobb- és baloldalnak össze kellene fognia, és rögzíteni társadalmunk alapelveit. Vannak, akik ebből új társadalmi szerződést, szakértői kormányzást, nagykoalíciót vizionálnak. De ez tévút. Arra alapozott hibás gondolat, hogy meg lehet állapodni úgy a társadalmi és gazdasági alapvetésekben, hogy azok ne túlságosan elvont, politikai erők által félreértelmezhető megállapítások legyenek.

A szerző szakpolitikai elemzések segítségével lépésről lépésre halad végig az elmúlt évek nagyobb politikai konfliktusain, és igyekszik meghatározni a legkisebb közös többszörös elvén azt, hogy mit akarhat a nemzet. Ha pedig a kísérlet elbukik, mi marad helyette? A nemzeti minimum hiánya társadalmi kudarc vagy a folyamatos fejlődés kulcsa?

Tulajdonságok:
terjedelem: 209 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román