Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 20. kedd
Boldog névnapot Vendel nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A Dudás-ügy - Létezett-e nemzeti bal? (A megtorlás első pere) 1956
Drucza Attila - A Dudás-ügy - Létezett-e nemzeti bal? (A megtorlás első pere) 1956
Drucza Attila
A Dudás-ügy - Létezett-e nemzeti bal? (A megtorlás első pere) 1956

kiadó: Porta Historica
cikkszám: 11190272
ISBN: 9789631287196
megjelenés: 2017-05-10
készlet: Nincs készleten
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
Közel hatvan évvel ezelőtt állították bíróság elé és ítélték halálra Dudás Józsefet és Szabó
Jánost, az 1956-os forradalmat követő megtorlás első koncepciós perében. 2017 januárjában volt hatvan esztendeje, hogy megkezdődtek az '56-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követő, formailag jogi mederbe terelt megtorlások. A szovjet tankokra támaszkodó regnáló Kádár-kormány a szovjet "tanácsadók" hethatós segítségével hozzálátott a koncepciós perek lebonyolításához. Elsőként így került bíróság elé 1957 januárjában Dudás József, a Szabad Nép Székházában működő Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmány (MNFB) elnöke és Szabó János (Szabó bácsi), a Széna téri fegyveresek vezetője.
Perüket összevonták, Dudás József elsőrendű, Szabó János másodrendű vádlott lett.
A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma Ledényi Ferenc elnökletével 1957. január 14-én, ötnapos tárgyalás után már halálra is ítélte Dudás Józsefet és Szabó Jánost úgy, hogy még fellebbezési lehetőségük sem volt. A kihallgatások során készült jegyzőkönyvekből kiviláglik , hogy még maguk a vallatók sem tudják pontosan, ki ellen is szervezkedett valójában Dudás és "Szabó bácsi". Nem csoda, hisz némi logikával egyszerűen leképezhető, hogy milyen zavaros is volt a helyzet: a népi demokratikus Hegedűs-kormányt leváltotta a forradalmat felvállaló népi demokratikus Nagy-kormány, és e kormány egyik államminisztere, név szerint Kádár János, szovjet tankok segítségével népi demokratikus ellenkormányt alakított saját kormányával szemben - s most leverve a forradalmat ítélkezik.
Sokáig nem tudhattuk pontosan, hogyan is halt meg Dudás József és Szabó János. A "kivégzés" körülményei mellett sokáig még a sírok pontos helye is ismeretlen volt. Dudás József és Szabó János mint a 301-es parcella mártírjai szerepeltek a köztudatban.

DRUCZA ATTILA
1972-ben született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatott tanulmányokat történelem és kommunikáció szakon. Dudás József életével és az '56-os forradalom alatti tevékenységével még egyetemi évei alatt kezdett el foglalkozni és több tanulmányt is megjelentetett a témában. Kutatásával kapcsolatban nyert el egy CEEPUS-ösztöndíjat 2000-ben a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre. Dolgozott tudományos munkatársként a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézetben, újságíróként a Magyar Nemzetnél és a gondola.hu hírportálnál, valamint televíziós szerkesztőként helyi televízióknál. Jelenleg az MTI munkatársa.

Tulajdonságok:
terjedelem: 448 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román