Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 20. kedd
Boldog névnapot Vendel nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A populista demokrácia természete - Realizmus és utópia határán
Antal Attila - A populista demokrácia természete - Realizmus és utópia határán
Antal Attila
A populista demokrácia természete - Realizmus és utópia határán

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11192519
ISBN: 9789633384053
megjelenés: 2017-10-06
készlet: Nincs készleten
Ár: 2400 Ft
webes rendelés esetén: 2160 Ft
 
Leírás:
Manapság az az általános vélekedés, hogy a populizmus valamilyen ragályos betegség, Ez a könyv ugyanakkor abból indul ki, hogy elkerülhetetlennek látszik a demokrácia populista fordulata. Azt a kérdést boncolgatja, hogy milyen is lesz ez a populista demokrácia: realista vagy valamilyen utópiát követ. Most éljük át azokat a perceket, amikor még van lehetőségünk annak eldöntésére, hogy milyen is legyen a 21. század demokráciája. A meghaladottnak vagy egyenesen halottnak hitt jobb- és baloldali megosztottság tért most vissza, csak a demokrácia megvalósítása helyett immáron a populista demokráciáért folyik a verseny.

Véget ért a liberális demokrácia és neoliberális világrend és a "történelem vége" elgondolás korábban korlátlannak, megdönthetetlennek tartott hegemóniája, és tanúi lehetünk a demokrácia újrarendeződésének, amely egy globális, a demokrácia természetéért folytatott hegemóniaharc képét ölti. A jobboldali nacionalista populizmus azt ígéri, hogy fellép a globális nagytőke ellen, és ennek érdekében nemzeti védőernyőt akar mozgósítani. A valóság azonban az, hogy a jobboldali nacionalista populizmus kíván a globalizált kapitalizmus új hegemón ideológiájává válni, és ennek érdekében mind a neoliberalizmust, mind a baloldalt alárendelt helyzetbe kívánja hozni. Ebben a könyvben a szerző - a baloldali társadalomelmélet eszköztárát felhasználva - amellett érvel, hogy ezekkel szemben a baloldal saját internacionalista és antikapitalista gyökereinek újragondolásával védekezhet.

A szerzőről
Antal Attila (1985) jogász, közpolitikai szakértő. 2010 óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének oktatója. 2016-tól a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora. 2017 ben szerezte meg a PhD-ját politikatudományból. Kutatási területei: zöld politikai gondolkodás, ökopolitika, ökoszocializmus, populizmus. Nős, két gyermek édesapja.

A sorozatról
A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) jelenlegi formájában 2015-ben jött létre 11 ösztöndíjas kutató bevonásával, akik azóta rendszeresen vitatják meg egymás és külsős szerzők kutatásait és írásait. 2017 folyamán a Politikatörténeti Alapítvány ismét ösztöndíjpályázatot írt ki, hogy lehetővé tegye új műhelytagok csatlakozását a közös munkához. A Társadalomelméleti Műhely célja, hogy hozzájáruljon a hazai társadalomelméleti, társadalomkritikai gondolkodáshoz, valamint a baloldali tudományos, közéleti diskurzushoz. A műhelyben nagyon sokféle témakör talált otthonra: ideológiák, a poszt-marxizmus, politikai gazdaságtan, demokráciaelmélet, populizmus, ökopolitika, a művészet és az emancipáció kapcsolata, társadalmi igazságosság és szolidaritás, nacionalizmus és így tovább. A tagokat az a társadalomelméleti keretrendszer köti össze, amely folytatni kívánja a valóság megértésének baloldali kritikai hagyományait.

Tulajdonságok:
terjedelem: 286 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: T.E.M. Társadalomelméleti Műhely
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román