Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 22. csütörtök
Boldog névnapot Előd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Látomások a lefejezésről - Georges Bataille filozófiája
Horváth Márk - Lovász Ádám - Látomások a lefejezésről - Georges Bataille filozófiája
Horváth Márk - Lovász Ádám
Látomások a lefejezésről - Georges Bataille filozófiája

kiadó: Savaria University Press
cikkszám: 11192881
ISBN: 9786155251979
megjelenés: 2017-10-31
készlet: Raktáron
Ár: 3000 Ft
webes rendelés esetén: 2700 Ft
 
Leírás:
Kötetünk elsőként foglalkozik részletesen Georges Bataille filozófiájával és társadalomelméleti gondolataival magyar nyelven. Bataille munkássága nagy befolyással volt a huszadik századi kontinentális filozófiára és szépirodalomra egyaránt. Olyan közismert gondolkodókra gyakorolt hatást, mint Jean Baudrillard, Jacques Derrida, Michel Foucault, Julia Kristeva, Nick Land és Henry Miller. Bataille kulturális befolyása messze túlmutat az akadémiai filozófia területén: meghökkentő és rendkívüli erejű írásai hozzájárultak új művészeti zsánerek kialakulásához is. Bataille írásaiban a negativitás mellett a humanizmus, a modernitás és a felvilágosodás kritikája és kifordítása jelenik meg. De ez a radikális tagadás és negativitás nem öncélú gesztus, hanem egy új közösségi gondolat megalapozásának igényével magyarázható. Bataille műveiben különös és hangsúlyos szerepet kapnak a ritualitás, a szentség, a szuverenitás és egy alternatív politikai lehetőség gondolatai. Tézisünk szerint megalapozottan állíthatjuk, hogy Bataille életműve túlmutat az esztétikai és művészeti aspektusokon, noha ezek önmagukban sem mellékesek, és ezekből az elemekből egy átfogó filozófiai rendszer rekonstruálható.

Kötetünkben egy olyan teoretikus perspektívát kívánunk megnyitni, amely a dekonstrukción, a posztstrukturalizmuson és az áldozati jellegen keresztül azt a "lefejezett filozófiát" mutatja meg, amely meghaladja a modernitás produktivista, elidegenedett, a közösségiségtől eltávolodott kiábrándult valóságát. Odo Marquardnak a filozófia "lefejezettségéről" szóló tézisét új megvilágításba helyezheti a bataille-i szempont kibontása. A filozófia Marquard elgondolásában elveszítette megalapozottságát. Bataille gondolkodása elvezethet bennünket egy olyan filozófiai felfogásmódhoz, amely megszabadul a megalapozási igénytől. Ebben az értelemben Bataille "ateológiája" mutatja meg számunkra azt, hogy mi marad a gondolkodásból és a szubjektumból az abszolútumok eltörlését követően. A nagy metafizikai rendszerek és teleológiák diszkreditálása következtében nemcsak a világ válik fejetlenné, hanem a filozófiának is fej nélkülivé kell átlényegülnie. Ennyiben Bataille a posztmodern gondolkodás antilogocentrizmusának egyik előfutárának is tekinthető. Könyvünkben antilogocentrikus gondolatként, az emberi szubjektivitást privilegizáló filozófiák ellenpólusaként értelmezzük a bataille-i filozófiát, amely a poszthumanizmus felé is nyitott.

Tartalomjegyzék:
Előszó
A VÉG BEVEZETÉSE A fejetlenség eksztázisa
1. TÁTONGÓ SÖTÉT LYUK Erotizmus és halál
2. SZOLÁRIS KÖLTEKEZÉS Általános ökonómia
3. LEHETETLEN SZUVERENITÁS Fejetlen politika
4. SZENT ATEOLÓGIA Bataille misztikája
A VÉG BEFEJEZÉSE A lefejezés lefejezése és az abszentológiai szakralitás
Bibliográfia

Tulajdonságok:
terjedelem: 208 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román