Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 17. vasárnap
Boldog névnapot Antal, Antónia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Király Tamás '80s - angol
Király Tamás '80s - angol

Király Tamás '80s - angol

kiadó: Tranzit.hu
cikkszám: 11193164
ISBN: 1711161401047
megjelenés: 2017-11-16
Készleten
Ár: 5250 Ft
webes rendelés esetén: 4725 Ft
 
Leírás:
Műfaji határokon túlmutató ruhaperformanszaival Király Tamás (1952-2013) az 1980-as évek elején tűnt fel Budapest underground művészeti színterén. A divatot a képzőművészet és a színház elemeivel ötvöző, "divatellenes" tervező első nemzetközi sikereire szintén ebben az évtizedben tett szert. Már a szocializmusban megjárta bemutatóival Nyugat-Berlint, Amszterdamot és New Yorkot. 1988-ban a világ hét vezető avantgárd divattervezője, köztük Vivienne Westwood, Yoshiki Hishinuma és Claudia Skoda mellett mutatta be letisztult, geometrikus vonalvezetésű kollekcióját Berlinben.A "Nyitott kapuk" mottó köré szervezett show kreációiról olyan prominens divatlapok is beszámoltak, mint az i-D és a Vogue. Mielőtt a német Stern magazin újságírója 1990-ben a divat pápájának nevezte, Király a mozgó kirakatáról híres belvárosi "punk butikból", a New Art Stúdióból öltöztette a kor alternatívjait. Xantus János, Bachman Gábor és Sándor Pál filmjeibe tervezett jelmezeket. "Hordhatatlan" ruhákról szőtt álmait pedig a kor népszerű újhullámos zenekarainak kíséretében keltette életre a Petőfi Csarnok színpadán.

A tranzit.hu által kezdeményezett kutatási projekt Király Tamás 2013-ban tragikusan megszakadt alkotói pályájának első évtizedébe nyújt betekintést. A korábban rendszerezetlen életmű '80-as évekbeli fejleményeinek felkutatásához barátok és kortársak felkeresésével, interjúk készítésével láttunk hozzá. 2014-ben a tranzit.hu Majakovszkij 102 nevű bázisán megrendeztük a Nyitott kapuk: Király Tamás '80s című kiállítást, amelynek anyagát nagyrészben magánarchívumokból gyűjtöttük össze. Jelen kiadvány célja, hogy a kutatásaink során felszínre hozott dokumentumok bemutatásán túl különféle megközelítésekkel szolgáljon az életmű korai szakaszának értelmezéséhez.

A kötetünkben közreadott képek, dokumentumok és szövegek a szocialista rendszer felbomlását megelőző néhány évbe engedik betekinteni az olvasót. Egy olyan időszakot elevenítenek fel, amikor a tűrt kategóriába eső művészeti ellenzék még az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubjában tömörült, de már senki nem vette zokon, ha valaki a Parlament vörös csillagos kupoláját formázó kalapban fényképezkedett Budapest utcáin.

Tulajdonságok:
terjedelem: 68 oldal
borító: puhatáblás
nyelv: angol
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román