Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 22. péntek
Boldog névnapot Vince, Artúr nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Középkori templomok - Komárom, Esztergom, Bars és Hont vármegyében
Kovács László - Görföl Jenő - Középkori templomok - Komárom, Esztergom, Bars és Hont vármegyében
Kovács László - Görföl Jenő
Középkori templomok - Komárom, Esztergom, Bars és Hont vármegyében

kiadó: Media Nova M
cikkszám: 11193612
ISBN: 9788089734269
megjelenés: 2017-12-08
Készleten
Ár: 4900 Ft
webes rendelés esetén: 4410 Ft
 
Leírás:
Ebben a könyvünkben négy történelmi vármegyének a mai Szlovákia területére eső része középkori templomait szándékoztunk bemutatni a nagyközönségnek. A könyv tulajdonképpen egyfajta folytatása a 2016-ban megjelent Pozsony vármegye középkori templomai című munkánknak.

A vármegyék és a korai egyházszervezet - a honfoglalást követően alakult állandó településeken - Géza, de főleg Szent István idején jöttek létre. Egészen biztosan Szent István idején jött létre a régió mind a négy vármegyéje: Komárom a Duna két oldalán, Esztergom a királyi székhely körül a Duna és a Garam összefolyásának vidékén, Bars a Zsitva jobb partján és a Garam alsó folyásának mindkét partján, Hont pedig az Ipoly és mellékfolyói, a Selmec és a Szikince vidékén. (Az utóbbi két megye nevét is nagyon valószínű első ispánjáról kapta, hisz Bars és Hont korabeli személynév.)

Mind a négy vármegye területe, az esztergomi püspökség, illetve érsekség területéhez tartozott. Ennek területén jöttek létre az egyházszervezet alapintézményei, a plébániák és épültek az első plébániatemplomok. A templomépítésben az itteni régióban az egyházi intézmények is részt vettek. Elsősorban az esztergomi érsekség (érseki szék volt Verebélyen és Garamszentgyörgyön), a garamszentbenedeki bencés apátság (Óbars, Sáró, Vámosladány) és a bozóki és lekéri bencések. A templomépítésben jelentős szerepet játszott még a Hont-Pázmány nemzetség is. Ők hívták be a premontreieket és alapították az ipolysági és a bényi apátságot, de több település birtokosaiként is építtettek templomokat. Külön szerepe volt a templomépítésben a Bars- és Hont vármegye északi részén a gazdag bányavárosoknak, elsősorban Körmöcbányának és Selmecbányának.

A régió mindegyik temploma még a középkor elején épült, alapvetően román, kisebb mértékben gótikus stílusban. Ezek nagy része azonban a török megszállás idején elpusztult (a bányavárosokat kivéve), vagy romos állapotba került, felújításukra többnyire azonban már az új stílusok (barokk, klasszicista) jegyében került sor. Ebben a könyvben annak a több mint harminc templomnak, kápolnának a leírását adjuk, melyek több-kevesebb román, illetve gótikus elemet megőriztek.

Tulajdonságok:
terjedelem: 150 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román