Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 25. hétfő
Boldog névnapot Pál nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Julianus Imperator
Julianus Imperator

Julianus Imperator

kiadó: Disciplina
cikkszám: 11193855
ISBN: 9786155820007
megjelenés: 2017-12-15
Nincs készleten
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
Julianus Imperator - Himnusz Héliosz királyhoz - Himnusz az Istenek Anyjához

Julianus, római császár, a legfontosabb újplatonikus szerzők egyike. Rövid, 361-től 363-ig tartó uralkodása a görög-római hagyomány jegyében állt.

A kötetben két meghatározó himnusza kapott helyet. Feltehetően mindkét mű 362-ben született, s együtt átfogó képet adnak az uralkodó szellemi beállítottságáról és törekvéseiről. A "királyi Naphoz" intézett himnuszban a szerző, Platón nyomdokain haladva, lélekkel és értelemmel bíró teremtményként írja le a világegyetemet, s beszámol hierarchiájáról, amely a Legfelsőbb Okból kiindulva, isteneken és hatalmakon keresztül az élőlények egyre alacsonyabb fokozatait tárja fel és rendezi el. Harmonikus egységben tűnik fel itt a római vallás, a Mithrász-misztériumok és a hellenizmus szellemisége.

Az "Istenek Anyjához" szóló himnuszban, amely Pessinusban, Kübelé kultuszának központjában született, a császár elsősorban a római hagyományt veszi védelmébe. E műben is tetten érhető egy alászálló mozgás, Attisz bukása az égi körökből az anyagi terekbe, ahonnan az Istennő segítségével emelkedik azután vissza. A szimbolikus történetek mellett ünnepek és rítusok leírását is magában foglalja az írás. A két himnuszt a filozófus-uralkodó alakjára koncentráló utószó egészíti ki.

Tulajdonságok:
terjedelem: 123 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Németh Bálint
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román