Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 1. kedd
Boldog névnapot Elza nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Jobb aranyat csinált a császárénál is - A szebeni Nicolaus Melchiornak...
Jobb aranyat csinált a császárénál is - A szebeni Nicolaus Melchiornak...

Jobb aranyat csinált a császárénál is - A szebeni Nicolaus Melchiornak...

kiadó: Balassi
cikkszám: 11194021
ISBN: 9789635069972
megjelenés: 2017-12-22
Utolsó darab!
Ár: 2800 Ft
webes rendelés esetén: 2520 Ft
 
Leírás:
A századokon át elterjedt és a nyomtatott kiadások címe által is továbbörökített történet szerint a szebeni Nicolaus Melchior egy mise formájú aranycsináló receptet írt egy magyar királynak, hogy a készített aranyon vásárolt hadsereg segítségével kiűzhesse a törököt.

E kötet munkatársai arra törekedtek, hogy segítsenek megvilágítani a mű eredete és erdélyi származású állítólagos szerzője körüli máig fennálló talányok sokaságát.

Alkímiai traktátust írni a középkorban veszélyes volt. Az alkimisták életükben nem vállalhatták nyíltan kilétüket az egyház alkímiaellenes magatartása miatt, ezért már eleve kétséges a szerző személye. Voltaképpen két szerzőtípus a leggyakoribb, nagyjából éppen az irat elterjedésének koráig: a már halott, de nagy tekintélyű tudós, illetve a soha nem létezett, kitalált figura. A történetre és vélt szerzőjére rárakódott spekulációk miatt egyszerűen nem lehetett tudni, hol végződik a mese, és hol kezdődik a valaha volt, s ma már aligha rekonstruálható valóság.

A korszakokon, nyelveken, vallásfelekezeteken és világnézeteken áthúzódó, kibogozandó történet az eddigi adatok alapján tele van kérdőjelekkel, s talán túlságosan is valószerűtlennek hat. A misét övező titkok azonban csak így magyarázhatóak, mint ahogyan a mise utolsó előtti, rejtélyes mondatát is csak a kötetünkben olvasható történet értelmezheti megnyugtatóan:

"Aki mindezt látta, megírta és elmondta, és tudom, hogy tanúságtétele igaz."

Tulajdonságok:
terjedelem: 272 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Hamvas Endre Ádám, Fazekas Sándor, Nagyillés János
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román