Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 19. hétfő
Boldog névnapot Nándor nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Solymosunk
Füleki Gábor - Solymosunk
Füleki Gábor
Solymosunk

kiadó: Szófia
cikkszám: 11195621
ISBN: 9786155738029
megjelenés: 2018-05-08
készlet: Raktáron
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
Újszülött könyvvel lettünk gazdagabbak Gyöngyössolymoson! Vártuk már érkezésed, légy hát üdvözölve, Írás-kisded! Az első gondolatom a könyv megjelenése feletti örömöm, melyben remélem, hogy Olvasó, Szerző egyaránt azonosul velem. Ünnepi az esemény, mert falunk első irodalmi szintű, igényes megjelenítése, mondhatnám, mintegy beemelése a hazai irodalomba.
Miért is ragaszkodunk hozzá, mit is szeretünk szűkebb tájhazánkban, Mátraalján? Mit jelent a táj az itt élőknek, a solymosiaknak? Megkérdeztük-e már magunktól, miért is oly kedves szívünknek kis falunk a hegyek lábánál? Bizony, nem is egyszerű megfogalmazni ragaszkodó szeretetünket.
Földim és barátom, Füleki Gábor sorait olvasva könyvében leltem válaszokra.
Ugye, adva van egy mátraaljai drágakő, amit Gyöngyössolymos falujának hívunk... aztán egy solymosi, fiatal íróember kézbe veszi ezt az ékkövet, dédelgeti, babusgatja, körbeszemléli és mesél... mesél, róla, nekünk, helybélieknek, s országnak, világnak. Tanár létére, már csak tudhat mesélni! - mondom magamban. Miről is mesél az ifjú Tanár úr? Solymosi ízeket, zamatokat, illatokat idéz, képeket villant a nyári konyháról, versbe faragja az évszakokat, felidézi a nagyfügedi buszsofőrt, aztán az emlékek a családról, gyermekkorról, iskoláról, a faluról... Nem tesz mást, mint vállalt feladatát teljesíti, hiszen az író, költő dolga a táj szépségének megörökítése, megéneklése.
"Ha belenézek, belépek e tájba, elveszem, feloldódom, úszom benne, mint élőközegemben..." - írja Gábor a könyvben. Mi más lenne ez, mint a táj iránt érzett feltétlen szerelem megvallása! Csak éppen elszoktunk a mai világban a tájhaza iránti érzelmektől, különösképp, hogy ennek hangot is adjunk. Aki szülő-felnevelő falujáról álmodik, aki tágabb földjét, régióját, a Mátraalját szívén viseli, azt hazaszeretetnek hívjuk, amely soha el nem múló érzés, és örökkön papírra kívánkozik.
Ahogy lapozom a könyvet, olyan érzésem támad, mintha a Szerelmes földrajz egy fejezetének képsorai peregnének előttem. Mondhatom, ez a könyv a mi szerelmes földrajzunk, a solymosiaké.
Gyöngyössolymosunk szerelmes földrajzát ajánlom jó szívvel az Olvasónak, ahogy a faluszerelmes Füleki Gábor látta és megfogalmazta.
Kovács Sándor

Tulajdonságok:
terjedelem: 135 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román