Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 22. csütörtök
Boldog névnapot Előd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Az árvíz helye
Bödecs László - Az árvíz helye
Bödecs László
Az árvíz helye

kiadó: FISZ
cikkszám: 11195679
ISBN: 9786155729126
megjelenés: 2018-05-12
készlet: Raktáron
Ár: 1800 Ft
webes rendelés esetén: 1620 Ft
 
Leírás:
"Mennyire szeretlek, élet", évtizedek óta nem olvastam ennyire pozitív töltetű magyar verssort. Mintha költészetünkben valaki tiltaná az örömöt. Természetesen ez is így folyatódik: "Mennyire szeretlek, élet, / most, hogy nem vagy." Bödecs László mégsem krízisközérzetről ad hírt. Nyugodt, csöndes gyűjteményét életvágy itatja át.
A második kötet minden költő pályáján vízválasztó. Továbblépés emelt igényekkel, a "gyorsabban, magasabbra, szebbet és többet" igézetében. Jó esetben Köztes állomás, mint az ő itteni első versének címe. Bemutatkozni nem kötelező zabolátlanul és nyersen, az ő első köre sem volt vad. Ám a húszéves kori honfoglalás után legfőbb ideje bemutatni azt, ami csak te vagy; és árnyaltan beszélni a meglelt saját nyelven. Vagyis keresetlenül. Olykor mégis pátosszal és kevert szórenddel.
Feketül a rémisztő boldogság glóriája. A vászonról lekapart festék alól kilátszik az előzőkompozíció nyoma, mint amikor egy újjáépített város munkagödréből előtüremkednek az elpusztult épületek földalatti töredékei, pinceboltozatok beomlott bordái. Milyen szép szó a baráti berúgásra: "Míg veszteségeinket dédelgetjük, / sörhabba mártjuk az ujjunk, / a távozókarcáról lenyaljuk a bánatot." Bödecs szokványos, amikor verset ír a hajléktalanokról a zöldben. Másik költeménye viszont egyenesen a mosogatást tárgyazza, pedig ez se nemszokás, se nem divat. Ready made gyanánt kárbejelentést közöl (utóbbit elégiának nevezi a szerző), ritkán értesülünk így özönvízről. Aggódó vershőse óceánparton sütkérezik. Rögzíti,hogy "A réten a füvet nőni hagyják, / és benne felejtik a zászlótartóban a feketét."
"Ami egynek szemét, másnak haza."
(Térey János)

Tulajdonságok:
terjedelem: 73 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Hortus Conclusus 51.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román