Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 21. csütörtök
Boldog névnapot Ágnes nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Ideológia, kritika, posztmarxizmus - A baloldal új korszaka felé
Kiss Viktor - Ideológia, kritika, posztmarxizmus - A baloldal új korszaka felé
Kiss Viktor
Ideológia, kritika, posztmarxizmus - A baloldal új korszaka felé

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11196171
ISBN: 9789633384213
megjelenés: 2018-06-06
Utolsó darab!
Ár: 2400 Ft
webes rendelés esetén: 2160 Ft
 
Leírás:
Ez a könyv sajátos szempontból mutatja be a poszt-marxizmus eltelt fél évszázadát. Az irányzattal foglalkozó munkák közül elsőként állítja a rekonstrukció középpontjába azt a tényt, hogy az ideológia kérdésköre vált a poszt-marxizmus egyik meghatározó témájává.

A szerző bemutatja, miért éppen az ideológiakritika nézőpontjaitól remélték a radikális-forradalmi politika újraalapozásának esélyét azok, akik egyszerre kívántak túllépni az osztályharc és a történelmi materializmus elméleti és politikai horizontján és kapcsolódni Marx örökségéhez. Elemzéseiben nyomon követi, hogy a "hamis tudat" és a "társadalmi tudat" marxi gyökerű elméleti hagyományának dekonstrukciója hogyan tette lehetővé az új évezred politikai logikáinak beazonosítását, a korábbi tőkés korszakoktól minden tekintetben különböző "posztmodern kapitalizmus" megértését a poszt-marxista szerzők számára.

A kötet azonban nem csak szaktudományos monográfia, de provokatív számvetés is a kritikai társadalomelmélet aktuális helyzetével, amely többek között olyan korszakos jelentőségű gondolkodók életművébe enged betekintést, mint Ernesto Laclau, Slavoj Žižek, Guy Debord, Jean Baudrillard, Michel Foucault, Gilles Deleuze, Stuart Hall, Fredric Jameson, Cornelius Castoriadis, Claude Lefort, vagy éppen Antonio Negri.

Kiss Viktor munkája hiánypótló és a szélesebb olvasóközönség számára is nélkülözhetetlen, hiszen sem a "poszt-marxizmus", sem az "ideológia" témájában nem születtek korábban még átfogó írások.

A szerzőről
Kiss Viktor (1976) politológus, ideológiakutató. Az ELTE BTK-n politikaelmélet, a Szegedi Egyetemen kommunikáció szakos bölcsész diplomát szerzett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen védte meg PhD disszertációját. 2014 óta az MTA köztestületi tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Jelenleg a Politikatörténeti Intézet kutatója. Többek közt a Marx&Ideológia című könyv szerzője. Kutatási területe: ideológia, poszt-marxizmus, globalizáció, fogyatékospolitika.

A sorozatról
A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) jelenlegi formájában 2015-ben jött létre 11 ösztöndíjas kutató bevonásával, akik azóta rendszeresen vitatják meg egymás és külsős szerzők kutatásait és írásait. 2017 folyamán a Politikatörténeti Alapítvány ismét ösztöndíjpályázatot írt ki, hogy lehetővé tegye új műhelytagok csatlakozását a közös munkához. A Társadalomelméleti Műhely célja, hogy hozzájáruljon a hazai társadalomelméleti, társadalomkritikai gondolkodáshoz, valamint a baloldali tudományos, közéleti diskurzushoz. A műhelyben nagyon sokféle témakör talált otthonra: ideológiák, a poszt-marxizmus, politikai gazdaságtan, demokráciaelmélet, populizmus, ökopolitika, a művészet és az emancipáció kapcsolata, társadalmi igazságosság és szolidaritás, nacionalizmus és így tovább. A tagokat az a társadalomelméleti keretrendszer köti össze, amely folytatni kívánja a valóság megértésének baloldali kritikai hagyományait.

Tulajdonságok:
terjedelem: 339 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: T. E. M.
megjegyzés: ÜKH 2018
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román