Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. július 30. péntek
Boldog névnapot Judit, Xénia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története
Hatos Pál - Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története
Hatos Pál
Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története

kiadó: Jaffa
cikkszám: 11198230
ISBN: 9786155715693
megjelenés: 2018-10-29
Utolsó darab!
Ár: 3490 Ft
webes rendelés esetén: 3141 Ft
 
Leírás:
Hatos Pál könyve egy erős állítással indít: az 1918-as őszirózsás forradalommal kezdődik a modern magyar történelem. Innen jön összes vitánk, jelzőnk, héroszunk és árulónk. Ami előtte volt - már lezárt múlt.

Az első világháború négy pusztító évét követően a történelmi Magyarország 1918. október 31-én összeomlott. Győzött az "őszirózsás forradalom". A régi rendszer jelképét, Tisza István korábbi miniszterelnököt meggyilkolták. Nem sokkal később megszűnt a királyság, és kikiáltották a "népköztársaságot".

Mindaz, ami a Károlyi Mihály nevével fémjelzett forradalom kitörésével elkezdődött, máig sem jutott nyugvópontra a magyar történeti emlékezetben. 1918 őszének lázas időszaka a maga részleteiben, a maga konkrét személyiségeivel és emberi mozgatórugóival mégis feledésbe merült - már csak legendák élnek róla a köztudatban. Ez a könyv ezen a helyzeten változtat.

Hatos rendkívüli műveltséggel vezet végig bennünket a háborúvégi Magyarországon, a forradalom hónapjain. Sűrű, de mégis olvasmányos művében utólagos igazságtevés helyett a források izgalmasan sokrétű beszámolóit szembesítve hozza közel hozzánk az események szereplőit, és teszi jól érthetővé a forradalom egyre radikálisabb és anarchikusabb történetét egészen az 1919. március 21-i kommunista hatalomátvételig, elősegítve, hogy árnyaltabban és mélyebben gondolkodjunk azokról a dolgokról is, amelyek azóta történtek velünk. Egy bizonyos: ha évtizedek múltán valamely diák a tanárától azt kérdezi, mit olvasson el 1918-ról, a válasz az lesz: Olvassa Hatost!

Tulajdonságok:
terjedelem: 487 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Modern magyar történelem
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román