Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 19. kedd
Boldog névnapot Sára, Márió nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Őrtüzeink parazsa - Erdélyi variációk nyelv és lélek szövetségére (1918-2018)
Cseke Péter - Őrtüzeink parazsa - Erdélyi variációk nyelv és lélek szövetségére (1918-2018)
Cseke Péter
Őrtüzeink parazsa - Erdélyi variációk nyelv és lélek szövetségére (1918-2018)

kiadó: Polis
cikkszám: 11201445
ISBN: 9786065420755
megjelenés: 2018-05-31
Készleten
Ár: 3000 Ft
webes rendelés esetén: 2700 Ft
 
Leírás:
Most látom csak, micsoda előnyt jelentett számomra az a "hátrány", hogy fiatal alkotói korszakomban falujáró riporter lehettem. És az ún. ʼ68-as nyitást követően megörökíthettem egyet s mást az alkotó szellem újjászületésének öntörvényűségéből.
A hatvanas évek végén s a hetvenesek elején a népi kultúra visszahódított értéktartományairól csakúgy írhattam, mint Bartók és Kodály mához szóló üzenetének megszólaltatásáról: "Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk." Vagyis a nagy ikerpár által felfedezett - a maga mivoltában teljes értékű - népi kultúra csak akkor válik továbbadhatóvá, ha előbb elsajátítjuk azt.
A szellemi otthonkeresők erdélyi évszázadát bejárva magam is a Székesegyház-építők lázában égtem; akár a kisjenői csonkafenyő üzenetére, akár az írói lelkiismeret móriczi mértékére figyeltem. Az őáltala megrajzolt "lélektérképen" az igazmondás pireneusi magaslatával éppúgy találkozhattam, mint a megismerés kisebbségi keresztútjainak parancsolataival.
Száz esztendő távlatában derül ki igazán, hogy mit jelent számunkra nyelv és lélek szövetsége. Valami olyasmit, ami szóval el nem mondható. Ami "öt érzék ezer muzsikája"-ként vibrál bennünk. Mindaddig, amíg az Ady és Németh László által megálmodott katedrális eszméjét őrizzük szívünkben-lelkünkben.

Tulajdonságok:
terjedelem: 358 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román