Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 7. péntek
Boldog névnapot Ibolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Báránytánc
Benkő Ildikó - Báránytánc
Benkő Ildikó
Báránytánc

kiadó: Cédrus Művészeti Alapítvány
cikkszám: 11201460
ISBN: 9786158113199
megjelenés: 2019-06-03
készlet: Raktáron
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:
Fekete-fehér-igen-nem. Azt mondják, a versírásra az emberek többségét meg lehet tanítani. A szavak összefűzésének vannak racionálisan kiismerhető szabályai. De érdemes-e bárkit megtanítani verset írni sors nélkül? És egyáltalán hol lehet az emberi sorsot "kitanulni"? Márpedig ilyenféle hitel nélkül a legügyesebb költői szöveg is olyan gyorsan kifárad, megöregszik, elhalványodik, mintha fordítás lenne, melyet csak az örökös korszerűsítés-átdolgozás tart életben. A hitelességet lehetetlen tanítani. Benkő Ildikó verseskötete nagyon sok irodalmi utalást, versformát hömpölyget, rendez újra, és könnyen értelmezhető a zsoltárköltészet, a metafizikus költők, de akár a kortárs magyar líra felől is. De az át- és visszarendezések személyessége megkérdőjelezhetetlen. Ne húzd ki magadat: a szeget / mely összetart földet és eget, írja remek kétsorosában. De a "ne húzd ki magad" nemcsak azt jelenti, hogy maradj a helyeden, tartsd össze az eget és a földet, hanem hogy szépítés nélkül vállald a megaláztatást és a görnyedtséget. Tulajdonképp ez is imitatio Christi. A fekete-fehér-igen-nem játékban a nyelv legfontosabb szavait tilos kimondani. De lehet olyan erővel bármiről (szerelemről, munkáról, lélekölő mindennapokról) beszélni, hogy a szavainkon mindig átragyog az igen és a nem, az élet és a halál visszavonhatatlan méltósága. A legigazabb tétje ezeknek a költeményeknek.
Bánki Éva

A boldogság mindig jelen idejű. Benkő Ildikó értelmesen szikrázó verssorai viszont mind-mind a múltból szólnak hozzánk, akkora keserűséggel, hogy az olvasásuk alatt átélt kíntól magunkra ismerünk.
Mert az a szorongás, mely mindannyiunknak nembeli tulajdonsága, Benkő Ildikó avatott kezeiben tárgyat kap, s így átalakul félelemmé.
Urbán Gyula

Tulajdonságok:
terjedelem: 129 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román