Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 7. péntek
Boldog névnapot Ibolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A visszaforgatott idő
Petőcz András - A visszaforgatott idő
Petőcz András
A visszaforgatott idő

kiadó: Tiszatáj
cikkszám: 11201496
ISBN: 9786155618260
megjelenés: 2019-06-05
készlet: Raktáron
Ár: 2950 Ft
webes rendelés esetén: 2655 Ft
 
Leírás:
Petőcz András újabb kötetében az idő "visszaforgatásáról" beszél. Mondhatnánk azt is, emlékezés és újragondolás ez a gyűjtemény. Megjelenik benne Erdély Miklós és Papp Tibor, valamint a költőelőd, Tandori Dezső alakja is.
"Ki szedi össze váltott lovait?", kérdezte jó ötven évvel ezelőtt Hommage című versében Tandori Dezső. Olyan ez a mostani, Petőcz András verseinek újabb gyűjteménye, mintha örökké erre a kérdésre keresne választ a szerző. A "váltott lovak" "összeszedése", vagy legalábbis az "összeszedés" kísérlete érhető itt tetten, ezért is izgalmas, és egyben jelentős kötet ez a mostani.
A Jelenések könyvéből a következő mondatok tűnnek fel a kötet elején: "Azután monda nékem: be ne pecsételd e könyv prófétálásának beszédeit, mert az idő közel van." Az első ciklus ennek megfelelően a "kivonulás" ciklusa lesz, amelyben visszatérő motívum az idő, és az eltávozás. A "visszaforgatott" idő, vagyis az idő múlásának problémája különösen erősen jelentkezik a kötet ezen első részében.
A meditatív hangot látszólag oldják azok a "jazz-versek", amelyek lendülete, szuggesztív ereje a szerző évtizedekkel ezelőtti, vagyis a "visszaforgatott" idő kezdetének "énjét" mutatják meg, újból. Ahogy a költőelődökhöz írt művek is, ugyanúgy ezek a nagy, ismert jazzzenészekhez írt versek is képesek felidézni a múltat, a "kezdeteket", ebben az esetben a jazz szokatlan és érdekes ritmusát, hangulatát.
A kötet vége is szokatlan. Miközben megjelenik az elmúlás mint "elkerülhetetlen", aközben megjelenik a játékosság is. Ez utóbbinak bizonyítéka az a vers, amelyiknek címe a költő neve maga. József Attilát idézi ez a gesztus, vagyis "váltott lovak" "összeszedése" ez is.

Tulajdonságok:
terjedelem: 119 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román