Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 27. kedd
Boldog névnapot Szabina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Deszkafalak és potyavacsorák - Választói magatartás Pesten...
Gerhard Péter - Deszkafalak és potyavacsorák - Választói magatartás Pesten...
Gerhard Péter
Deszkafalak és potyavacsorák - Választói magatartás Pesten...

kiadó: Korall Társadalomtörténeti Egyesület
cikkszám: 11201555
ISBN: 9786158115612
megjelenés: 2019-06-07
készlet: Raktáron
Ár: 3900 Ft
webes rendelés esetén: 3510 Ft
 
Leírás:
Illik-e a magyar nép nyitott lelkialkatához más, mint a nyílt szavazás intézménye? - érveltek hajdanán a titkos választás ellenzői. A közvéleményt és a politikát mindig érdekelte, hogy milyen társadalmi csoportok milyen pártokra szavaznak.
Kit milyen úton-módon lehet megnyerni, mozgósítani? Milyen egy politikai rendszer legitimitásának társadalmi megalapozottsága? A dualizmus kori választások kutatói hosszú időn keresztül mégsem hasznosították a nyílt választások során keletkezett név szerinti szavazási listákat. A választók ugyanis csoportosan, a kortes vezetésével vonultak fel a szavazóhelyiséghez, ahol egyenként regisztrálták, hogy a megjelent szerepel-e a választói névjegyzékben, és hogy kire voksolt. Ezek a szavazási listák nem mindenütt maradtak sajnos fenn, mégis, ahol elérhetők, egyéb források és (mindenekelőtt a sajtó) segítségével páratlanul izgalmas forrást jelentenek egy-egy választás eredményének és az egész választói szisztéma működésének megértéséhez. A történész munkájának elégtétele, ha egy múltbeli politikai rendszer fogyatékosságából ma módszertani előnyt tud kovácsolni.

Gerhard Péter ennek a társadalomtörténeti alapozású politikai szociológiai megközelítésnek az egyik úttörő képviselője Magyarországon. 2015-ben megvédett disszertációja a most megjelenő monográfiájának alapja, amelyben Pest három választókerületének (Belváros, Terézváros, Ferencvá­ros Kőbányával együtt) három Tisza Kálmán-kori választását (1878-1884) elemzi mélyreható alapossággal és értő érzékenységgel.

Tulajdonságok:
terjedelem: 372 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Társadalomtörténeti Monográfiák 10.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román