Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 23. szombat
Boldog névnapot Zelma, Rajmund nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Állatszimbólumtár A-Z
Vígh Éva (szerk.) - Állatszimbólumtár A-Z
Vígh Éva (szerk.)
Állatszimbólumtár A-Z

kiadó: Balassi
cikkszám: 11201767
ISBN: 9789634560494
megjelenés: 2019-06-17
Készleten
Ár: 5400 Ft
webes rendelés esetén: 4860 Ft
 
Leírás:
A valós és képzeletbeli állatok jelenléte a népi kultúrában, a teológiában, az irodalomban, a művészetekben és a kultúrák történetében jelzi azt a kivételezett szerepet, amelyet a fauna jelentett az embernek az őt körülvevő világgal kialakított kapcsolatában. Képzőművészeti és irodalmi ábrázolások sokasága jelzi a zoomorf, és olykor szörnyszerű ábrázolásokban az emberi fantázia gazdagságát.

A több ezer éves állatszimbolikát feltérképező Állatszimbólumtárral eddig adós volt a magyar könyvkiadás. A kötet szócikkei az antik és a bibliai hagyományra épülő európai tradíciókból kiindulva az ennek szerves részét képező magyar művelődésre és népi kultúrára helyezik a hangsúlyt. A Vígh Éva által szerkesztett Állatszimbólumtár illusztrációinak gazdag magyar példatára is ezt hangsúlyozza.

A művelődéstörténet e sajátos területe és a szimbólumok évezredes története iránt érdeklődő olvasó és kutató az A-tól Z-ig sorrendbe állított 123 szócikkben valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követheti nyomon az olvasmányosan informatív, de a források jelölésével a további kutatások számára is hasznos szócikkekben.

A kötet szerzői

DARAB ÁGNES – ókor
ÚJVÁRI EDIT – Biblia; régi magyar művelődés
VÍGH ÉVA – középkor; újkor; ikonográfia
BUDA ATTILA – 19–20. századi magyar irodalom
BARNA GÁBOR és munkatársai – néprajz
Apjok Vivien, Deme Ágnes, Frauhammer Krisztina, Glässerné Nagyillés Anikó, Gyöngyössy Orsolya, Gyuris István Viktor, Habi Csilla, Kerekes Ibolya, Kiss Dóra, Mód László, Pintér Zsófia, Terendi Viktória, Vukov Anikó Veronika
TÜSKÉS ANNA – magyar művészettörténet

Tulajdonságok:
terjedelem: 398 oldal
borító: keménytáblás
megjegyzés: ÜKH 2019
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román