Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. január 18. hétfő
Boldog névnapot Piroska nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Feszegetem a határainkat - Trianon százéves hullámai
Stanczik Edina - Feszegetem a határainkat - Trianon százéves hullámai
Stanczik Edina
Feszegetem a határainkat - Trianon százéves hullámai

kiadó: Szerzői kiadás
cikkszám: 11202087
ISBN: 9786150056081
megjelenés: 2019-07-08
Készleten
Ár: 3990 Ft
webes rendelés esetén: 3591 Ft
 
Leírás:
Poros történelem, esetleg "százszor tört varázs", vagy talán máig vérző, folyton felszaggatott seb? Nem tisztem megítélni, döntse el az Olvasó.
Az biztos; Trianon még mindig hullámokat vet.
Dédszüleinktől hallhattunk minderről történeteket, nagyszüleink tovább adták azokat, akkor már az elszakított területeken élve. Szüleink később merőben más, vörösbe öltözött világba születtek. Mi a helyzet a jelen generációval?! Mennyiben hat ránk dédszüleink "élménye", meddig gyűrűzik még észrevétlenül közénk - mételyezve sorsokat, kijelölve láthatatlan nyomvonalakat?! Hova, milyen messze sodorhatnak még minket Trianon hullámai?!
Az életutakat csupán "felvillantom" egymás melletti párhuzamban, néhol pedig épp egymással szemben. Én dokumentálok; Ők magukért beszélnek. Itt élnek velünk a magyar fővárosban, Budapesten. Bármikor szembejöhetnek velünk az utcán. Mindnyájan a jelenlegi határainkon túl születtek, magyar ajkúak, ám sorsuk az Anyaországba vezérelte őket. Mindegyikük akaratlanul vált két világ közti hírnökké.
Mindeközben magunkat is kritikával szemlélhetjük; mit is "tettünk" az Anyaországgal, ahová ők vágytak? Hogyan látnak ők minket, hogy látták a "másik országot", és a történelmi eseményeket. Mert azok kérlelhetetlenül zajlanak és ők hol részesei, hol elszenvedői, hol szemlélői voltak.
Az igének három alakja van. Létezést, történést és cselekvést kifejező. A határainkon túli magyarok puszta létezése is Trianon mementója. Mindaz, ami pedig történt velük, cselekvésre késztette őket... Ez az ő keresztjük szentháromsága.


Lehotka Gábor olvasószerkesztő ajánlója:
Stanczik Edina "útinaplójában" ezúttal nem messzi tájakat, kultúrákat jár be, hanem a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit a történelem szemüvegén keresztül. Trianon ténye minden határon kívül szorult magyar ember sorsát megváltoztatta, tragédiája, emléke és következményei máig hatnak. És nemcsak az ő életüket, a következő generációkét is döntően befolyásolta. A szerző Budapesten élő leszármazottakkal készített interjút. Más államok - némelyik azóta már további országokra szakadt -, helyzetek, sorsok, lehetőségek; eltérő túlélési technikák és megoldási módok. Történelmi kalandozás Trianon prizmáján keresztül közel s távol.


Szándékoltan nem tudományos mű, ám egyrészt tudományos igényű alkotás, másrészt a mai napig a bőrünkön érzett rideg, élményszerű valóság.
A szerző célja egyszerűen a bemutatás, a láttatás riportalanyai szemén keresztül. A kör, amelyhez szól, elég széles ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe: ma is köztünk élnek az akkoriak leszármazottai és velük együtt mi is magunkban hordozzuk a történelmi események velejét a megsebződéstől a hegesedésig.
S hogy gyógyultnak minősülhetünk-e? Nem hinném. Bár a témáról sokszor, sokan szóltak különféle módon, a fejekben és szívekben feldolgozatlan, mert ez az örökség feldolgozhatatlan.
Ezért az újabb szó nem lehet sohasem sok, főként, ha ilyen tiszta, emberi hangon szólal meg.


Budapesten születtem, 1981-ben. Kisgyermekkoromtól fogva sokat jelentett számomra az önkifejezés, valamint az alkotás, a teremtés misztériuma. Szavak nélkül mutatni meg mindazt, ami az emberben az isteni rész, a megfoghatatlan. Ennek módja először az életemben a magyar néptánc volt. Idővel más "nyelvek" felé is fordultam, amelyek közül az írás vált leginkább meghatározóvá. Ezért is végeztem - többek között - kommunikáció szakot. Kulturális portálokon publikáltam, miközben hajtott a felfedezés vágya is; amikor csak tehettem, önállóan jártam a világot és igyekeztem más kultúrákat megismerni. Szeretem magamat elhelyezni nem csupán magyar vonatkozásban, hanem kultúrák és kontinensek viszonylatában, szeretem tudni, meghatározni a helyemet ezen a bolygón. Jelen kötetem is egy utazás, ezúttal hazai tájakon, nyitott szemmel és szívvel...

Tulajdonságok:
terjedelem: 266 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román