Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 4. péntek
Boldog névnapot Borbála, Barbara nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Fundamentalizmus
Barr, James - Fundamentalizmus
Barr, James
Fundamentalizmus

kiadó: Luther
cikkszám: 11207276
ISBN: 9789633800225
megjelenés: 2019-09-17
Készleten
Ár: 1950 Ft
webes rendelés esetén: 1755 Ft
 
Leírás:
James Barr írói munkásságát mindig is élénk viták kísérték egyházi berkekben és azokon kívül is. A keresztény fundamentalizmus jelenségét elemző könyve - bár békés céllal íródott - szintén nem bizonyult kivételnek ez alól. Az első kiadást követően széles körben felfigyeltek rá, mivel a kötet mondanivalója hangos, sokszor indulatoktól sem mentes vitákat generált - nem csupán evangelikál körökben.

Ezzel egy időben a kritikusok örömmel fogadták, mint a bibliakritika természetének megértéséhez való jelentős hozzájárulást. "Ez a könyv új utakat tör - írta a British Book News -, és sokan fogják üdvözölni, akik érdeklődnek a biblikus hit intellektuális alapjai iránt. A szerző annyira átfogóan fedi le és olyan részletességgel elemzi számos kritikai terület problémáit, ami alapján könyve egyebek mellett nyugodtan tekinthető a biblikus tudományok modern, kritikai módszereibe való hasznos bevezetésnek." A Scottish Journal of Theology rámutatott: "A teológia egyik legsürgősebb feladata a biblikus tudományok területén, hogy feltárja és értékelje az alkalmazott módszerek rejtett előfeltevéseit, és ez elengedhetetlenül szükséges liberális körökben éppúgy, mint konzervatívokban. Barr professzor könyve egy fontos hozzájárulás ehhez a feladathoz, és az erre adott válaszok remélhetőleg egyre nagyobb mértékben fogják tisztázni azokat a kérdéseket, amelyeket ez a könyv felvet."

Azonban korántsem volt mindegyik válasz kedvező vagy egyetértő. Barr professzort azzal vádolták, hogy a fundamentalizmusról kialakított nézetei elavultak; hogy olyan pozíciókat támad, amelyeket időközben elég gyorsan feladtak már az érintettek; és azzal is, hogy ígéretes új fejleményeket figyelmen kívül hagy. Könyvének ehhez a második kiadásához ezért írt egy hosszú előszót, amelyben ezeket a bírálatokat hosszasan, részleteiben tárgyalja. Az egyes területeken tapasztalt fejlődés említése és elismerése mellett ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a jelek szerint a fundamentalizmus a legtöbb területen még inkább regresszívvé válik.

A vita nyilvánvalóan még távolról sem ért véget. Bár James Barr könyve elsősorban az angolszász egyházak fundamentalista jelenségeit igyekszik feltárni, és megjelenése óta közel négy évtized telt el, a benne foglaltak még ma is relevanciával bírnak, és nagy fokú pontossággal írják le a protestáns kereszténység egyházaiban működő konzervatív evangelikál körök fundamentalista tendenciáit és megnyilvánulásait. Ez a könyv ma is jelentős segítséget nyújt azoknak, akik mélyebben szeretnék megérteni a keresztény fundamentalizmus természetét.

Tulajdonságok:
terjedelem: 498 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Szalai Miklós
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román