Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. december 9. csütörtök
Boldog névnapot Natália nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Narratív közgazdaságtan - Hogyan hatnak a vírus módjára terjedő történetek a gazdaságra?
Shiller, Robert J. - Narratív közgazdaságtan - Hogyan hatnak a vírus módjára terjedő történetek a gazdaságra?
Shiller, Robert J.
Narratív közgazdaságtan - Hogyan hatnak a vírus módjára terjedő történetek a gazdaságra?

kiadó: HVG Kiadó Zrt.
cikkszám: 11208374
ISBN: 9789633049914
megjelenés: 2020-11-20
Nincs készleten
Ár: 4900 Ft
webes rendelés esetén: 4410 Ft
 
Leírás:
A Nobel-díjas közgazdász és New York Times bestseller szerző Robert Shiller új megközelítésben mutatja meg, hogyan hatnak a népszerű narratívák a gazdasági eseményekre.

Vajon egy olyan világban, ahol internetes trollfarmokkal próbálnak külföldi választásokat manipulálni, tényleg megtehetjük, hogy figyelmen kívül hagyjuk, micsoda gazdaságbefolyásoló ereje van a vírusként terjedő történeteknek?

A Nobel-díjas közgazdász és The New York Times bestseller író Robert Shiller ebben az úttörő munkájában új megközelítésben vizsgálja a gazdaságot és a gazdasági változásokat. Történelmi példák és adatok egész tárházára hivatkozva állítja Shiller, hogy az egyéni és kollektív gazdasági viselkedést befolyásoló, népszerű történetek tanulmányozása - vagyis, ahogyan ő nevezi, a narratív közgazdaságtan - jelentős mértékben javíthat azon, mennyire vagyunk képesek előre jelezni a pénzügyi kríziseket, recessziókat, válságokat és egyéb, nagyobb volumenű gazdasági eseményeket, mennyire tudunk felkészülni ezekre, és mérsékelni az általuk okozott károkat.
A különféle gondolatok - népszerű történetek formájában - vírusként terjednek szét az emberek között, és egész piacokat mozgatnak meg, szóljanak akár arról, hogy az informatikai részvények árfolyama csak felfelé mozog vagy, hogy az ingatlan árak sosem csökkennek, esetleg arról, hogy egyesek cégek túl nagyok ahhoz, hogy valaha is csődbe menjenek. Az ilyen - szájról szájra, a hírekben és egyre inkább a közösségi médiában terjedő - történetek, akár igazak, akár nem, hatással vannak a gazdaságra, lévén hatással vannak arra, hogyan és hova fektetjük be a pénzünket, mennyit költünk és mennyit takarítunk meg a jövedelmünkből, és az egyéb hasonló döntéseinkre. De dacára annak, hogy ezek a történetek ennyire nyilvánvalóan fontosak, a közgazdászok többsége sosem foglalkozott velük. Shiller ezzel a könyvvel épp ezen kíván változtatni azzal, hogy lefekteti az alapokat ahhoz, hogy megértsük: hogyan válhattak ezek a történetek olyan gazdasági események motorjává, amelyek aztán háborúhoz, tömeges munkanélküliséghez és fokozódó egyenlőtlenséghez vezettek.
A történetek, amelyeket egymásnak mesélünk - a gazdaságba vetett bizalmunkról, a pánikhangulatunkról, az ingatlanpiac fellendüléséről, az amerikai álomról vagy a Bitcoinról - hatással vannak a gazdaság teljesítményére. Ebben a könyvben részletes útmutatást kapunk ahhoz, hogyan tudnánk ezeket a történeteket ezután komolyabban venni. Meglehet, hogy ez Robert Shiller eddigi legfontosabb műve.

"Lebilincselő stílusban megírt, érdekes és fontos könyv, tele izgalmas példákkal."
Diane Coyle, Cambridge-i Egyetem

"Ebben az igen olvasmányos és szórakoztató könyvben, Robert Shiller kibővíti a mélyreható gazdasági befolyással bíró, ragályos narratívák körét, és a tőzsdén meg az ingatlanlufikon túlmenően a 19. századi aranystandard vitákkal meg a 21. századi mesterséges intelligencia szerepével is behatóan foglalkozik. Ez a könyv az értékes idézetek és esettanulmányok valóságos tárháza, és úttörő módon nyomon követi a kulcsszavak és -kifejezések felfutását, terjedését és eltűnését."
Robert J. Gordon, a The Rise and Fall of American Growth című New York Times bestseller szerzője

"Mi okozza a pénzügyi piacokon újra és újra visszatérő nagy felfutásokat és összeomlásokat, amelyek szétzilálják az életünket? A közgazdászok feltártak már mindenféle lehetséges okot, kezdve a monetáris politika árnyalatnyi változásaitól egészen a napfoltciklusig. Ebben az érdekfeszítő könyvben Robert Shiller viszont azt állítja, hogy egyetlen dolog számít igazán: egy jó sztori. Állítása szerint a narratív közgazdaságtan képes magyarázatot adni arra, amire a statisztika nem, és bemutatja, hogy a gazdasági gondolkodás megváltozásának virális elterjedése mennyire hasonlít a valódi járványokra."
John Quiggin, az Economics in Two Lessons szerzője

"Nagyra törő és lebilincselő könyv, amelyben a szerző komolyan veszi annak lehetőségét, hogy a történetek saját gazdasági életet élnek, és úgy terjednek a közösségekben, mint a betegségjárványok. És meggyőzően érvel amellett, hogy fontos lehet tanulmányozni az ilyen történeteket. Mindezt pedig egy igen élvezetes - lendületes, jól érthető - olvasmány formájában tárja elénk."
Rajiv Sethi, Barnard College, Columbia Egyetem

ROBERT J. SHILLER Nobel-díjas közgazdász, a Tőzsdemámor című bestseller írója, valamint a George A. Akerloffal közösen írt Balekhalászat és Animal Spirits társszerzője. A Yale Sterling ösztöndíjas közgazdász professzora, a The New York Times rendszeres publicistája. A Connecticut állambeli New Havenben él.
Twitter elérhetősége: @RobertJShiller.

Tulajdonságok:
terjedelem: 463 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Garamvölgyi Andrea
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román